„Vilniuje daugiabučių namų būklė, o kartu ir jų energinis efektyvumas, labai smarkiai skiriasi. Sunku pritaikyti šildymo sezono pradžios ir pabaigos terminus prie visų poreikių, nes geros techninės būklės pastatuose visad yra šilčiau, kai tuo tarpu senos statybos, nerenovuotose daugiabučiuose, temperatūra gali būti žemesnė dėl namo atitvarų - sienų, stogo, langų - netinkamos būklės. Dėl to raginame gyventojus naudotis galimybe pagal savo poreikius nusistatyti šildymo sezono pradžią ir pabaigą“, – sako Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Jei daugiau nei pusė (50 proc. + 1) daugiabučio namo bendraturčių sutinka su sprendimu paankstinti ar pavėlinti šildymo nutraukimą, bendrijos, namo pirmininkas arba daugiabučio administratorius apie priimtą sprendimą teturi informuoti AB Vilniaus šilumos tinklus ar kitą šilumos tiekėją. Po priimto sprendimo šildymą daugiabutyje įjungia ar išjungia namo šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojas. Svarbu, kad toks sprendimas nepažeistų nustatytų higienos normų.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose šildymas taip pat bus nutrauktas nuo balandžio 25 d. Vilniaus mokyklose šildymas nebetiekiamas nuo moksleivių atostogų pradžios – balandžio 15 d. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose šildymo sezonas bus nutrauktas įstaigų vadovų nuožiūra pagal poreikį.

Vilniaus šilumos tinklų duomenimis, šis sezonas buvo žymiai šiltesnis nei 2020-2021 m. Šio sezono vidutinė lauko oro temperatūra siekė 1,4°C, o šalčiausios paros temperatūros vidurkis buvo -12,5°C. Tuo tarpu, pernai šalčiausią parą spaudė -18,5°C šaltis.

Šiltesnis pavasaris taip pat leido gerokai anksčiau užbaigti šildymo sezoną. Pernai dėl žemos lauko oro temperatūros, jis tęsėsi rekordiškai ilgai – iki gegužės 5 d. Šiemet šilumos tiekimas stabdomas dviem savaitėmis anksčiau.

Kaip BNS sakė Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis, oficialiai šildymo sezonas taip pat baigsis balandžio 25 dieną, pirmadienį. Tačiau kaip dėl ankstesnio šilumos nutraukimo, taip ir dėl šildymo pratęsimo gyventojai gali apsispręsti patys.

Tokiu atveju šilumos tiekėją apie gyventojų sprendimą toliau šildytis turi informuoti sistemų prižiūrėtojas arba namą administruojanti įmonė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)