Parlamentaras pažymi, kad šiuo metu šilumos gamyboje vis dar nepakankamai panaudojamos atsinaujinančių energijos šaltinių (aeroterminė, hidroterminė energija) galimybės.

R. Žemaitaitis tikisi, kad priėmus jo siūlomas Šilumos ūkio įstatymo pataisas būtų užtikrinta veiksminga konkurencija šilumos gamyboje, išsiplėstų ekologiškų ir atsinaujinančiųjų energijos išteklių panaudojimas ir taip sumažėtų šilumos kainos vartotojams.

Pagal siūlomą projektą, „mažas šilumos gamintojas – nepriklausomas šilumos gamintojas, gaminantis šilumą vartotojo pastate ar jo priklausiniuose įrengtais ne didesnės kaip 100 kW galios šilumos gamybos įrenginiais, kurie tiesiogiai sujungti su pastato šildymo ir karšto vandens sistema ir skirti vien tik šio vartotojo šilumos poreikiams tenkinti.“

Anot R. Žemaitaičio, maža šilumos gamyba būtų naudojama kaip alternatyvus arba papildomas šilumos šaltinis, o palankiomis aplinkybėmis ir kaip pagrindinis šilumos šaltinis.

Į įstatymą parlamentaras siūlo įrašyti nuostatą, kad valstybė (savivaldybės) skatina aeroterminės ir hidroterminės energijos pagamintos šilumos supirkimą į šilumos tiekimo sistemas ir vartotojo šildymo ir karšto vandens sistemas.

Siūloma numatyti, kad šilumos tiekėjas mažo šilumos gamintojo prašymu superka jo pagamintą ir į pastato šildymo ir karšto vandens sistemą perduotą šilumos kiekį, bet ne daugiau nei reikalingas kiekis pastato šilumos vartotojų poreikiams patenkinti, gamintojo pasiūlyta kaina, tačiau ne didesne kaip 90 procentų šilumos tiekėjo į pastato įvadą patiektos šilumos kainos.

Parduodamas iš mažo šilumos gamintojo supirktos šilumos kiekį vartotojui, šilumos tiekėjas turėtų teisę prie šilumos supirkimo kainos pridėti antkainį, ne didesnį kaip 30 procentų skirtumo tarp šilumos tiekėjo į pastato įvadą patiektos šilumos kainos ir šilumos supirkimo kainos (visos šilumos kainos be PVM).

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2022 m. lapkričio 1 d.

R. Žemaitaitis pažymi, kad šiuo metu Šilumos ūkio įstatymas nenumato iš aeroterminės ar hidroterminės energijos pagamintos šilumos supirkimo į šilumos tiekimo sistemas, kaip skatintino ir atitinkančios viešuosius interesus paslaugos. Taip pat įstatyme nereglamentuota pas vartotoją įrengtais šilumos gamybos įrenginiais pagamintos šilumos supirkimas, kaip papildomas šaltinis iš šilumos tiekėjo perkamai šilumai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją