Šios programos finansavimu apie 17 km senų vamzdynų bus pakeisti moderniais, izoliuotais vamzdynais. Dėl susidėvėjusių, praėjusį šimtmetį menančių vamzdynų šiuo metu prarandama daug šilumos ir didėja avarijų rizika. Be to, 4 km naujų vamzdynų leis padidinti energijos vartojimo efektyvumą, prie tinklo prijungiant naujai pastatytus namus ir tarnybinius pastatus.

Įgyvendinant projektą planuojama pastatyti 6 MWh biomasės kogeneracinę jėgainę ir saulės energijos kolektorius. VŠT taip pat įrengs absorbcinį šilumos siurblį, kuris padidins biomasės katilo efektyvumą.
Šios investicijos labai svarbios siekiant padidinti šilumos tiekimo saugumą, energijos vartojimo efektyvumą ir lankstumą, taip pat patenkinti esamą ir būsimą šilumos ir karšto vandens poreikį. VŠT Vilniuje priklauso daugiau kaip 741 km vamzdynų, per metus įmonė tiekia 2752 GWh šilumos, iš jų 1761 GWh pagamina pati.

„VŠT daug dirba, kad tinklas būtų tvaresnis, be to, aprūpina šiluma vis daugiau namų. Atsižvelgdami į žaliąjį ekonomikos atsigavimą ir Europos investicijų banko skolinimo energetikai politiką, džiaugiamės, kad galime finansiškai paremti šį projektą, kurio naudą tiesiogiai pajaus daugiau nei 200 000 namų ūkių Vilniuje“, – pranešime cituojamas EIB vicepirmininkas Thomas Östrosas.

„Tinklo atnaujinimas ir plėtimas bendrovei – svarbus žingsnis ilgalaikėje perspektyvoje. Džiugu, kad požiūris į energijos efektyvumą ir aplinkos tausojimą koreliuoja su EIB – šių investicijų dėka galime iš pagrindų atnaujinti nematomą Vilnių. Negana to, ši sutartis leis finansuoti ir mažesnės vertės projektus bei remontus, kurie leis dirbti „žaliau ir tvariau“, – pažymi VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas

AB „Vilniaus šilumos tinklai“ yra didžiausia šildymo ir karšto vandens tiekėja Lietuvoje, aptarnaujanti daugiau kaip 210 000 namų ūkių ir įmonių sostinėje. Įmonė valdo daugiau nei 740 km ilgio šilumos tiekimo tinklą ir yra atsakinga už 20 mln. kv. m ploto šildymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją