Vis tik ekonomistas atkreipia dėmesį, kad būtent JAV yra valstybė, kuri energetinių išteklių kainų šoko problemą galėtų išspręsti itin lengvai, tačiau dėl šalies prezidento Joe Bideno administracijos pasirinktos politinės krypties dar nepriėmė išteklių gavybą galinčių padidinti sprendimų.

„Turbūt liūdniausia, kad iš visų Vakarų šalių JAV yra ta, kuri puikiai galėtų pati apsirūpinti nafta, benzinu ir būti visiškai nepriklausoma nuo užsienio prekių. Šitoje vietoje JAV administracija yra tarp kūjo ir priekalo politine prasme, nes JAV užtenka pasakyti: gerai, leidžiame toliau be jokių problemų išgauti skalūnų naftą Jungtinėse Valstijose, atnaujiname vamzdynų sujungimą su Kanada, kurie buvo Bideno atšaukti dėl ekologinių priežasčių, ir JAV realiai neturėtų jokios problemos nei su nafta, nei su dujomis ir realiai galėtų ją eksportuoti į Europą“, – pirmadienį „Žinių radijui“ kalbėjo Ž. Šilėnas.

„Liūdna, kad, kalbant apie Rusijos angliavandenilių, energijos išteklių boikotą, JAV turi visus atsakymus, bet tik dėl politinių priežasčių tai dar nėra padaryta“, – pridūrė jis.

Vis tik Ekonominio švietimo fondo vadovas pabrėžia, kad Europos valstybės amerikiečių dėl tokio sprendimo neturėtų kritikuoti, kadangi veiksmų dėl reikšmingo energetinių išteklių gavybos padidinimo jos taip pat nesiėmė.

„Prieš kaltinant Bideną, kodėl jis nestato dujotiekio į Kanadą ir kodėl neveža dujų į Europą ir į Lietuvą, būtų galima paklausti, o ką šitoje vietoje pati Europa daro. Ar tai būtų lietuviai, ar tai būtų vokiečiai, kurie nusprendė, kad turi puikias atomines elektrines, bet dėl politinių priežasčių jų nebenaudos“, – tvirtino jis.

Ekonomistas pažymi, kad bent minimalias energetinių resursų gavybos galimybes turi ir Lietuva. Todėl, jo vertinimu, būtina bent jau pradėti mąstyti apie gamtinių išteklių žvalgybą Lietuvoje, ir taip bent kažkiek padidinti naftos ar dujų išgavimą iš šalies teritorijoje esančių telkinių.

„Lietuva, tikiuosi, vis dar turi, kad ir mažą naftos industriją. Vėlgi, jeigu mes esame tokiame visiškos Rusijos ekonominės blokados, karo fone, tai kiekvienas barelis, kiekvienas litras šitoje vietoje veikia. Juolab kad šioje vietoje tai būtų ir verslas, darbo vietos, mokesčiai Lietuvoje. Ir kas žino, kiek ten jų dar yra, nes, aš spėju, turbūt ne iki galo visi išžvalgyti yra. Kai pradedi kasti, randi dar daugiau“, – akcentavo Ž. Šilėnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją