Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančią Šilumos ūkio įstatymo pataisą, kurią inicijavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir liberalų frakcijai priklausantis Romualdas Vaitkus: už balsavo 100 Seimo narių, o susilaikė 22.

Įpareigojimas galiotų įmonėms, pagaminančioms daugiau kaip 100 GWh šilumos per metus, jos privalėtų įsigyti bent 30 proc. biokuro iš miško kirtimo liekanų.

R. Vaitkaus teigimu, dabar yra 12 tokių šilumos tiekėjų.

Pasak S. Gentvilo įpareigojimas negaliotų nepriklausomiems šilumos tiekėjams ir mažesniems gamintojams: „Tai apimtų tik didmiesčių šilumos gamintojus, kurie yra savivaldybių įmonės“.

Ekonomikos komitete dirbantis konservatorius Andrius Kupčinskas pabrėžė, kad aplinkos ministras yra pažadėjęs, jog urėdijoms bus nurodyta po kirtimų surinkti iš miškų visą medieną.

„Iš dalies tai spręstų ir miškų švaros klausimus, ir tuo labiau nebūtų vien naudojama biokurui gaminti ir šilumai, ne vien tiktai ta prabangioji mediena“, – teigė jis.

Aplinkos ministras skaičiuoja, kad valstybiniuose miškuose kirtimo liekanų gali būti apie 400 tūkst. kietmetrių. Privačių miškų savininkai, anot jo, taip pat galėtų patiekti tokį pat kiekį liekanų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją