Tai jis pareiškė per televizijos transliuotą vyriausybės susitikimą.

Putinas įsakė centriniam bankui per savaitę sukurti mechanizmą, leidžiantį atlikti mokėjimus rubliais, pranešė „Interfax“. Rusija JAV, JK ir Europos Sąjungos nares įvardijo nedraugiškomis valstybėmis.

Rusijos prezidentas sako, kad nėra jokios prasmės eksportuoti prekes į Jungtines Valstijas ar Europos Sąjungą už dolerius ar eurus.

Pasak V. Putino, Rusija nebepriims mokėjimų „sukompromituotomis“ valiutomis. Tačiau šalis esą toliau tieks dujas kiekiais, kurie numatyti anksčiau sudarytose sutartyse.

Rusijos prezidentas „neteisėtu“ pavadino jo šalies turto įšaldymą užsienyje. Jo teigimu, JAV ir ES pripažino, kad negali vykdyti savo įsipareigojimų Rusijai.

„Dabar visas pasaulis žino, kad įmanoma nevykdyti įsipareigojimų doleriais“, – pareiškė V. Putinas.

Netrukus po šio V. Putino pareiškimo sustiprėjo rublio kursas JAV dolerio ir euro atžvilgiu.

Rusijos vicepremjeras Aleksandras Novakas taip pat trečiadienį perspėjo, kad įvedus rusiškos naftos ir dujų importo draudimą pasaulio energetikos rinkų lauks griūtis.

„Visiškai akivaizdu, kad, įvedus sankcijas, be rusiškų angliavandenilių įvyks naftos ir dujų rinkų kolapsas, – Rusijos naujienų agentūros cituoja A. Novako komentarus, kuriuos jis išsakė šalies žemuosiuose parlamento rūmuose. – Energijos kainų augimas gali tapti nenuspėjamas.“

Jis pridūrė, kad dujų kaina keliskart buvo pasiekusi 4 000 JAV dolerių už 1 000 kubinių metrų ribą, o tai esą „dar ne pabaiga“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės