„Visiškai akivaizdu, kad, įvedus sankcijas, be rusiškų angliavandenilių įvyks naftos ir dujų rinkų kolapsas, – Rusijos naujienų agentūros cituoja A. Novako komentarus, kuriuos jis išsakė šalies žemuosiuose parlamento rūmuose. – Energijos kainų augimas gali tapti nenuspėjamas.“

Pasak jo, šiuo metu su „kainų kilimu ir energetikos išteklių stygiumi“ susidurianti Europos Sąjunga (ES) sustabdė „Nord Stream 2“ dujotiekį, nes tai daryti spaudė JAV.

„Dėl to per pastaruosius metus Europoje elektros kaina išaugo dešimt kartų, o dujų kaina – penkis kartus“, – kalbėjo A. Novakas.

Jis pridūrė, kad dujų kaina keliskart buvo pasiekusi 4 000 JAV dolerių už 1 000 kubinių metrų ribą, o tai esą „dar ne pabaiga“.

Praėjusią žiemą Europoje smarkiai išaugo dujų kainos ir kritikai dėl to kaltino Maskvą, kad ši tyčia sukėlė dujų stygių, siekdama paspartinti „Nord Stream 2“ eksploatacijos pradžią. Tačiau vėliau Vokietija, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, sustabdė šį projektą.

A. Novakas pavadino tai „visišku absurdu“ ir pareiškė, esą vartotojams Europoje teks susidurti su dar intensyvesniu kainų augimu.

„Noriu pabrėžti, kad tai lėmė Europoje sprendimus priimančių asmenų visiškas nekompetentingumas dėl neapgalvotos politikos ir strateginio planavimo stokos“, – pareiškė vicepremjeras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės