Dokumento projektą „Dėl energetinių išteklių embargo iš šalių, vykdančių karinę agresiją prieš Ukrainą ir ekonominių pasekmių šalies gyventojams ir verslui kompensavimo“ parėmė 51 valdantiesiems ir opozicijai atstovaujančių Seimo narių grupė.

Rezoliucijos projekto autoriai ragina Lietuvos Vyriausybę „nedelsiant imtis ryžtingų veiksmų užtikrinant Rusijos energetinių išteklių embargą, tai yra visiškai atsisakyti Rusijos naftos, dujų, elektros energijos įsigijimo ir vartojimo bei teikti sprendimus dėl alternatyvų Rusijos energetiniams ištekliams“.

Dokumento projekte Vyriausybei siūloma nedelsiant teikti Seimui ekonominių pasekmių dėl Rusijos vykdomos karinės agresijos Ukrainoje Lietuvos gyventojams ir verslui kompensavimo planą ir tam būtinus teisės aktus bei sprendimus.

Tokį siūlymą parlamentarai teikia suprasdami tai, kad „Rusijos ir Baltarusijos energetinių išteklių atsisakymas gali paveikti Lietuvos ekonomiką, turėti įtakos jos žmonių finansinei ir socialinei padėčiai“.

Rezoliucijos projekte siūloma atsižvelgti į tai, kad šių metų vasario 24 d. pradėta vykdyti atvira Rusijos Federacijos karinė invazija į Ukrainą kelia egzistencinę grėsmę Lietuvos valstybei, jos demokratinei santvarkai ir kiekvieno piliečio gyvenimui. Taip pat siūloma atsiliepti į Ukrainos prezidento ir visuomenės kvietimą atsisakyti pirkti ir vartoti Rusijos ir Baltarusijos energetinius išteklius.

„Ekspertų duomenimis, Lietuva kasmet iš Rusijos perka energetinių išteklių (naftos, dujų ir elektros) už daugiau nei 3 mlrd. eurų (....), bendrai Europos Sąjungos valstybių narių Rusijai už energetinius išteklius sumokama suma prilygsta Rusijos Federacijos gynybos biudžetui“, – sakoma rezoliucijos projekte.

Jame primenama, kad Rusijos karas Ukrainoje finansuojamas ir vykdomas būtent iš pajamų, gautų už energetinių išteklių pardavimą.

Rezoliucijos projektą inicijavę Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai sako, kad Vyriausybė turėtų paspartinti energetinės nepriklausomybės projektus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)