„Lietuva niekada neturėjo didelių iliuzijų Rusijos atžvilgiu. Ir tai yra ne dėl to, kad mes buvome ypač įžvalgūs palyginti su kitomis ES valstybėmis. Pirmiausia mes turime labai ilgą, šimtmečiais matuojamą patirtį gyvenant kartu su šiuo kaimynu. Todėl pradėjome tuos darbus, kuriuos šiandien paskubomis bando atlikti visa ES“, – po susitikimo su Nyderlandų Karalystės premjeru Marku Rutte kalbėjo G. Nausėda.

Anot šalies vadovo, vienas iš darbų – Lietuvos nepriklausomybės didinimas nuo Rusijos energetinių išteklių.

„Mes juos (darbus – ELTA) pradėjome daugiau nei prieš dešimtmetį. Pirmiausia tai yra nepriklausomybės nuo Rusijos energetinių išteklių didinimo darbai. Tiek suskystintųjų dujų terminalo statyba, tiek dujų jungtys su Lenkija, elektros jungtys su Švedija Baltijos jūros dugnu. Tiek vykstantis elektros sistemos sinchronizacijos su žemynine Europa projektas – visa tai byloja, kad Lietuva rengiasi gyventi visiškai be Rusijos energetinių išteklių. Ir šiandien mes esame didžiąją dalį kelio įveikę“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Nyderlandų ministras pirmininkas M. Rutte akcentavo, kad, nors Nyderlandai sieks tapti nepriklausomais nuo Rusijos, vis tik, pabrėžė jis, būtina atsižvelgti ir į gyventojų poreikius.

„Neabejotinai mes visi norime tapti nepriklausomi nuo Rusijos naftos ir dujų, tačiau šiuo metu nesame nepriklausomi (...). Rytuose ar Vakaruose yra per daug naftos gamybos įmonių, kurios yra visiškai priklausomos nuo rusiškos naftos ar dujų, netgi tokios valstybės kaip Vokietija, Nyderlandai“, – teigė Nyderlandų ministras pirmininkas.

Todėl, jo teigimu, pagrindinis šalies tikslas – sumažinti priklausomybę bent dviem trečdaliais.

„Turime bent dviem trečdaliais iki metų galo sumažinti tą priklausomybę, galbūt ir daugiau. Tai aptarinėsime ir kitą savaitę, ir aš nekantrauju pasiekti šių užsibrėžtų tikslų. Bet turime užtikrinti, kad energetinė priklausomybė būtų užtikrinama taip, kad užtikrintume ir savo gyventojų poreikius“, – pridūrė jis.

Per daug laiko praradome diskutuodami dėl Rusijos

Prezidento teigimu, Europos Sąjungos institucijos per ilgai diskutavo dėl to, kokius santykius su Rusija reikėtų palaikyti.

„Mes Europos institucijose šiek tiek per daug laiko praradome diskutuodami, ar reikėtų su Rusija labiau įsitraukti į tam tikrus dalykus, ar Rusiją reikėtų traktuoti kaip partnerę, ar kaip konkurentę, ar kaip strateginį priešininką. Šiandien, man atrodo, šios diskusijos, kurioms mes tiesiog išleidome per daug laiko, yra beprasmės“, – sakė G. Nausėda.

Todėl, jo teigimu, Vakarų valstybėms po prasidėjusio karo Ukrainoje, pamačius tikrąjį Rusijos veidą, privalu toliau judėti energetinės nepriklausomybės nuo Kremliaus keliu.

„Visi šiandien pamatėme, su kuo mes susidūrėme. Kuomet kaukės nukrito yra lengviau judėti į priekį, atsisakyti tam tikrų stereotipų ir įgyvendinti tam tikrus sprendimus, kurie Lietuvos požiūriu yra absoliučiai būtini norint Europai jaustis saugesne ir labiau nepriklausoma“, - sakė šalies vadovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)