Tačiau Varšuvos vertybinių popierių birža penktadienį sustabdė prekybą įmonės akcijomis.

„Mums, kaip reguliuotojui, svarbiausia, ar įmonė esant faktinei situacijai gali vykdyti šią veiklą. Tai, kas paskelbta viešai, esant toms priemonėms, iš faktinių aplinkybių matome, kad prekyba elektros energija vyksta be sutrikimų“, – penktadienį žurnalistams sakė R. Pocius.

R. Pociaus teigimu, jeigu įmonė turėtų finansinių problemų, tai pirmiausia atsispindėtų elektros biržoje „Nord Pool“.

„Įmonė, kad galėtų vykdyti veiklą, pirmiausiai turi būti finansiškai gyvybinga, pajėgi vykdyti įsipareigojimus „Nord Pool“, kurioje yra numatytos ir tam tikros garantų sumos. Pirmiausiai stebime įmonės veiklą šioje biržoje, nes jeigu pamatytume kažkokias problemas, tai pirmiausiai pamatytume, kad įmonė negali vykdyti prekybos. Šiandien to nematome ir neturime informacijos, kad ji to daryti negali, kad negali importuoti elektros ta apimtimi, kuri geidžiama“, – kalbėjo R. Pocius.

Anot jo, jau paskelbti šeštadienio elektros prekybos duomenys, įrodantys, jog sandorius „Inter RAO Lietuva“ įvykdė visa apimti.

Elektros perdavimo operatorės „Litgrid“ duomenys rodo, kad elektra iš Karaliaučiaus, iš kur „Inter RAO Lietuva vienintelė importuoja elektrą į Lietuvą, teka leistina 150 MW galia. Tokia maksimali riba nustatyta kovo 3 dieną dėl Rusijos karinės invazijos į Ukrainą.

R. Pocius patvirtino, kad taryba kreipėsi į bendrovę ir paprašė paaiškinti viešai skelbtą informaciją, tačiau atsakymų kol kas negavo.

„Paprašėme paaiškinti, kaip ji įsivaizduoja savo veiklą esant tomis aplinkybėmis, kurios skelbtos viešai. Kol kas atsakymų nesame gavę. Nenorėčiau spėlioti, kokios tos aplinkybės ar kokios priemonės priimtos galėtų sąlygoti tai, kad įmonė negalėtų vykdyti savo veiklos. Mums svarbiausia faktinė situacija“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Ketvirtadienį „Inter RAO Lietuva“ per Varšuvos biržą pranešė vis dar neturinti informacijos apie areštuotas ar kitaip apribotas jos sąskaitas.

51 proc. įmonės akcijų paketas priklauso Suomijoje registruotai „RAO Nordic“, o šią valdo „Inter RAO“ – jos direktorių tarybai pirmininkauja Vakarų sankcionuojamas Rusijos oligarchas Igoris Sečinas, dėl savo ryšių su Kremliumi patekęs į sąrašą asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos Europos Sąjungos sankcijos.

„Inter RAO Lietuvos“ atstovai aiškina, kad I. Sečinas nėra įmonės naudos gavėjas, todėl sankcijos jai neturėtų būti taikomos.

R. Pociaus teigimu, 2021 metais „Inter RAO Lietuva“ iš Karaliaučiaus srities importavo 1,8 teravatvalandės elektros – apie 15 proc. visos Lietuvoje pernai suvartotos elektros.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)