Pranešama, kad pastarosiomis dienomis Indijos naftos perdirbėjai nupirko kelis milijonus barelių atpigusios rusiškos naftos, nors Vakarai siekia ekonomiškai izoliuoti Maskvą dėl jos invazijos į Ukrainą.

Tačiau penktadienį Indijos vyriausybės pareigūnas teigė, kad trečioji pagal dydį pasaulyje naftos vartotoja beveik 85 proc. savo poreikių tenkina importu, o Rusija tiekia „nežymų kiekį“ – mažiau nei 1 proc. šios žaliavos.

„Geopolitiniai įvykiai sukėlė didelių iššūkių mūsų energetiniam saugumui. Dėl akivaizdžių priežasčių turėjome nutraukti tiekimą iš Irano ir Venesuelos. O alternatyvūs šaltiniai dažnai kainuoja brangiau“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Naftos kainų šuolis po konflikto Ukrainoje dar labiau padidino mūsų problemas... Indija turi ir toliau orientuotis į konkurencingus energijos šaltinius“, – sakė jis.

„Šalys, kurios pačios išgauna naftą arba importuoja ją iš Rusijos, negali įtikinamai apginti prekybos ribojimų“, – pridūrė pareigūnas, turėdamas omenyje atitinkamai JAV ir Europos valstybes.

Delis, istoriškai palaikantis glaudžius ryšius su Maskva, paragino nutraukti smurtą Ukrainoje, tačiau nepasmerkė Rusijos invazijos, o per tris balsavimus Jungtinėse Tautose susilaikė.

Baltieji rūmai šią savaitę pareiškė, kad bet koks Indijos naftos pirkimas greičiausiai nepažeistų JAV sankcijų.

Tačiau spaudos sekretorė Jen Psaki paragino užsienio valstybes „pagalvoti, kokią vietą norėsite užimti būsimose istorijos knygose“, kurios bus rašomos apie šį konfliktą.

Delis rengia prekybos rupijomis ir rubliais mechanizmą, siekiant palengvinti prekybą su Rusija ir išvengti būtinybės prekiauti JAV doleriais, pranešė vietos žiniasklaida.

Be naftos, Indija taip pat importuoja didelius kiekius rusiškų ginklų (Maskva yra didžiausia jų tiekėja), trąšų ir neapdorotų deimantų, kurie apdirbami ir nušlifuojami, o vėliau eksportuojami į kitas šalis.

Indijos eksportuoja į Rusiją vaistus, arbatą ir kavą.

Naftos kainos smarkiai išaugo dar prieš karą Ukrainoje, o tai sukėlė sunkumų vartotojams Indijoje, kur, JT duomenimis, 2018 metais vidutinis kaimo darbininkų darbo užmokestis siekė vos 175 rupijas (2,30 JAV dolerio) per dieną.

„Mes esame palyginti neturtinga šalis, todėl tokios naftos kainos turi didelę reikšmę: rinkiminę, politinę, socialinę ir kitokią“, – agentūrai AFP sakė Naujajame Delyje įsikūrusio fondo „Observer Research Foundation“ atstovė Lydia Powell.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės