„Norime žengti dar vieną žingsnį energetinės nepriklausomybės link“, – sakė P. Fiala, pažymėdamas, kad Rusijos karas prieš Ukrainą parodė, koks svarbus yra šis tikslas.

Skaičiuojama, kad reaktoriaus statyba Dukovanyje, šalies pietuose, kainuos ne mažiau kaip 6 mlrd. eurų.

Pasikeitus įstatymams, Rusijos ir Kinijos tiekėjams neleidžiama dalyvauti projekte. Elektrinės statyba domisi JAV, Prancūzijos ir Pietų Korėjos bendrovės.

Čekijos vyriausybė siekia, kad iki 2040 metų branduolinės energijos dalis elektros gamyboje padidėtų nuo maždaug trečdalio iki daugiau nei pusės.

Korupcijos stebėjimo organizacija ”Transparency International“ kritikavo atominės elektrinės plėtros planus.

Atvirame laiške pramonės ministrui Jozefui Sikelai ji įspėjo apie neišvengiamą sąnaudų padidėjimą, nurodydama, kad trūksta pagrindinės informacijos apie didžiausią per daugelį metų Čekijos investicinį projektą.

Konkursas turi būti paskelbtas iki 2024 metų pabaigos, o bandomoji eksploatacija –pradėta 2036 metais.

Dukovanio atominė elektrinė yra maždaug už 210 kilometrų į rytus nuo Vokietijos Passau miesto ir mažiau nei 100 kilometrų į šiaurę nuo Vienos.

Joje veikia keturi sovietinės konstrukcijos VVER 440/213 suslėgto vandens reaktoriai. Esama elektrinė veikia jau daugiau kaip 35 metus, todėl aplinkosaugininkai reiškia susirūpinimą dėl pavojaus saugumui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją