„Padarėme viską, kad valstybės kofinansavimą gautų visos teigiamai įvertintos paraiškos, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys. – Tai reiškia, kad gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje artimiausiu laikotarpiu augs geometrine progresija“.

Pasak ministro, tai – didelis pokytis visam atsinaujinančios energetikos sektoriui, todėl dabar svarbiausia užtikrinti tvarų šio segmento augimą. Energetikos ministro įsakymu iki 9 mėnesių jau pailgintas saulės elektrinių prijungimo sąlygų prie elektros tinklų terminas. Tai padės gyventojams išvengti pakartotinio kreipimosi į ESO ir mokėjimo antrąkart už sąlygų išdavimą tuo atveju, jei laiku nespėja įsirengti elektrinių per numatytą laiką. Ministerija taip pat ketina ilginti mokėjimo prašymų pateikimo terminą, t. y. palikti daugiau laiko saulės elektrinėms įsirengti (ar įsigyti) ir pateikti sąskaitas kompensacijoms. Lietuvos energetikos agentūra nuo šiol seks saulės elektrinių įrengimo kainų dinamiką, sutartyse fiksuojamus įkainius ir reguliariai teiks informaciją Energetikos ministerijai.

Praėjusią savaitę ministras susitiko su saulės elektrinių rinkos dalyviais ir asociacijų atstovais, kuriame išsakė poziciją, jog saulės panelių ir rangos darbų negali kilti daugiau nei šį kilimą sąlygoja objektyvios priežastys. Kaip ir anksčiau, tokių elektrinių įsirengimas savo namų ūkiuose išliko žymiai paklausesnis, lyginant su jų nuoma iš nutolusių saulės parkų, tačiau, pasak energetikos ministro, vertinant elektros energijos tinklą ir jo transformacijos perspektyvą, planuojama, jog ateityje prioritetas turėtų būti teikiamas nutolusioms saulės elektrinėms.

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, šiemet patvirtinta beveik 19,5 tūkst. paraiškų: 14720 dėl saulės elektrinių įrengimo namų ūkiuose bei 4728 dėl saulės elektrinės dalies įsigijimo iš elektrinių parkų. Pastarieji yra puiki alternatyva tiems gyventojams, kurių namų stogai nėra tinkami saulės elektrinei įrengti, ir norintiems elektrinės priežiūrą visiškai patikėti tiekėjui.

„Siekiame skatinti vietinę elektros generaciją iš atsinaujinančių energijos išteklių ir didinti namų ūkių energetinį savarankiškumą, o šiemet numatytas fizinių asmenų saulės elektrinių įrengimo ar įsigijimo kofinansavimas yra svarbus žingsnis šiuo keliu. Įgyvendinus šias priemones, gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje artimiausiais metais turėtų išaugti dvigubai“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. Pasak jo, saulės elektrinių plėtojimo planai ambicingi ir dabar svarbu, kad rinka sugebėtų atlikti suplanuotus darbus, nepritrūktų reikalingų priemonių ir kaina liktų konkurencinga.

Statistika rodo, kad Lietuvos gyventojai vis sparčiau įsisavina atsinaujinančios energetikos prasmę. Pagal pirminį planą, 2022 m. iš Europos Sąjungos (ES) paramos lėšų buvo ketinama skirti apie 4,1 mln. eurų saulės elektrinių įrengimui namų ūkiuose bei 1,2 mln. eurų elektrinių įsigijimui iš nuotolinių parkų. Vis dėlto, atsižvelgiant į žymiai padidėjusį gyventojų susidomėjimą, Energetikos ir Finansų ministerijos paramai skirtas lėšas padidino dešimčia kartų. Šie skaičiai taip pat žymiai perkopė ir praėjusių metų paraiškų sumas: 2021 m. individualių saulės elektrinių įrengimui buvo skirta virš 10 mln. eurų, o elektrinių įsigijimui iš nuotolinių parkų – beveik 4 mln.

„Šiandien visi gyventojai bus informuoti apie teigiamai įvertintas paraiškas ir jiems rezervuotą finansavimą, Informaciją taip pat gali ir pranešimus galės rasti prisijungę prie APVIS. Taip pat planuojame, kad, atsižvelgiant į pareiškėjų didelį skaičių ir tiekimo grandinių sutrikimus, bus pailgintas mokėjimo prašymų teikimo terminas, o tai reiškia, kad visi saulės elektrinės įrengimo darbai galės būti atlikti ir agentūrai atsiskaitymo dokumentai pateikti iki kitų metų vasario vidurio“, – sakė Jonas Balkevičius, APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius.

Pagal priemonę „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“ nebuvo patvirtinta 2,4 proc. pateiktų paraiškų, o pagal priemonę „AIE namų ūkiams (įsigijimas iš saulės elektrinių parkų)“ nebuvo patvirtinta 1,9 proc. Abiem atvejais norą tapti gaminančiais vartotojais pareiškę asmenys patys anuliavo savo paraiškas arba kartu su paraiška nepateikė privalomų dokumentų.

Pagal naująjį 2021–2027 m. ES fondų investicijų programos projektą, investicijos į saulės, vėjo elektrinių bei kaupimo įrenginių fiziniams asmenims įrengimą turėtų siekti 164 mln. eurų, t. y. apie 22 mln. eurų kasmet septynerių metų laikotarpiu. Jei projektas sulauks Europos Komisijos pritarimo, tikėtina, kad kvietimai pagal naująją investicijų programą fiziniams asmenims bus skelbiami šių metų pabaigoje. Energetikos ministerija prognozuoja, kad iki 2050 m. Lietuvoje iš atsinaujinančių energijos išteklių elektrą patys gamins apie 500 tūkst. vartotojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją