Kaskart važiuodami pro degalinę vairuotojai išpučia akis, praneša „LNK Žinios“.

„Keistai. Praėjusią savaitę buvo 1,5 euro, o dabar 1,84 euro. Nieko nepadarysi – toks gyvenimas. Gal nebūtų Ukrainos krizės, gal būtų kitaip“, – sakė vienas vairuotojas.

„Važiavimus atidėsime, nors kartais reikia kažkur važiuoti, bet teks susilaikyti“, – sakė kitas.

Socialiniuose tinkluose plinta būgštavimai esą pavienėse degalinėse degalai vien per pastarąją parą pabrango net 10 centų.

Prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje degalų kaina svyravo apie 1,4 euro. Dabar jau daugiau nei 1,8 euro, kai kur ir 1,9 euro už litrą.

„Visiems dabar blogai. Kodėl kažkam turi būti geriau ir taip toliau“, – sakė vyras. Kitas pridūrė: „Jei Ukraina nugalės, tai viskas gerai“.

Pigesnių degalų greitai neapsimokės važiuoti ir į Lenkiją, kur degalams taikomas nuo 23 iki 8 proc. sumažintas pridėtinės vertės mokesčio tarifas.

„Vasario 25 dieną jau pradėjo kilti kainos“, – sakė Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Lenkijos gyventojai sako, kad kainos kaip ir Lietuvoje kyla kasdien. Šiandien siekia maždaug 1,68 euro.

„Užvakar sakė, kad greitu metu bus 8 zlotai – ką matome jau kai kur yra dyzelinas beveik tiek“, – sakė V. Liškauskas.

Svarstoma, kad artimiausioje ateityje litras degalų gali kainuoti ir 10 zlotų, t. y. 2 eurus. Tačiau su išaugusiomis kainomis lenkai sako pasiruošę taikstytis.

„Kai kurie sako gal dviračiais važinėsime daugiau, bet vis tiek toks solidarumas su Ukraina jaučiamas yra“, – sakė V. Liškauskas.

Panašu, kad ant dviračių persėsti teks ir lietuviams.

„Artimiausiu metu galime pamatyti pakankamai egzotiškų skaičių. Neatmesčiau galimybės, kad galime pamatyti ir 2 eurų skaitmenį, kas būtų precendento neturintis atvejis“, – sakė ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Vyriausybė kol kas jokių siūlymų degalų kainų amortizavimo neteiks.

„Nėra aišku, ar bus sankcionuojama rusiška nafta, ar į rinką ateis kitų tiekėjų nafta, kiek tos naftos ateis ir todėl, kol bus neaiškumas, visos diskrecinės Vyriausybės priemonės, tokios kaip, pavyzdžiui, akcizų mažinimas – man labai gaila, bet atsiguls tiesiog tiekimo grandinės kišenėse“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Prieš kurį laiką energetikos ministras Dainius Kreivys pareiškė turintis įtarimų, kad degalinės galimai naudojasi dėl karo kilusia įtampa. Tokius įtarimus degalinių sąjunga kategoriškai neigia.

„Ką degalinės perka yra 1,94 euro ir parduoda po 1,92 euro ar 1,93 euro. Parduoda į nuostolį. Tai koks čia yra piktnaudžiavimas? Kurioje vietoje jūs matote?“ – sakė Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas.

Degalinių atstovai kainas siūlo švelninti mažinant biomasės dalį, kurią būtina įmaišyti į degalus.

„Šiandien maišome maksimumą biodalies į degalus, kai visos šalys maišo minimumą“, – sakė K. Stasiukynas.

Lietuviškų degalinių sąjunga skaičiuoja, kad sumažinus šį reikalavimą, degalai Lietuvoje atpigtų 10–12 centų. Aplinkos apsaugos ministras nesutinka ir tikina, kad jokių pokyčių šioje vietoje nebus.

„Netiesa, nes skaičiavimai buvo ir tai 1 cento klausimas. Tai yra Lietuvos ūkininkų pajamos, nes jie augina grūdus, rapsus ir šitos pajamos grįžta į Lietuvos ūkininkų biudžetus“, – sakė S. Gentvilas.

Degalų kainos apribos ne tik keliones, jos pakoreguos ir gyventojų pirkinių krepšelį, maistas parduotuvėse brangs dar labiau.

„Vartotojai tikrai pajaus maisto brangimą. Matyt, jau tuoj stebėsime pasikeitusius lūkesčius ir elgseną, bus atsisakoma ne pirmo būtinumo vartojimo prekių, taupoma nebūtinų kelionių automobiliu“, – sakė ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

„Juolab, kad auga ne tik naftos kaina, bet ir kitų energetinių išteklių. Taip pat matome ir kviečių kaina pasiekė rekordines aukštumas“, – pridūrė Ž. Mauricas.

Pastaraisiais metais maisto kainos Lietuvoje ir taip augo sparčiau nei vidutiniškai Europos Sąjungoje, o ankstesnes prognozes, kad infliacija artimiausiais mėnesiai pasieks piką ir vėliau išsikvėps ekonomistai siūlo pamiršti.

Maistas dar labiau brangs ir dėl trąšų trūkumo Europoje. Tai paveiks derlių, dėl to augs pašarų kainos, brangs mėsa.

Čia galite pažiūrėti LNK video:

Dalintis
Nuomonės