Anot jo, Europos Komisija (EK) šiuo metu siūlo dirbti trimis kryptimis.

„Pirmiausia diversifikavimas iš kitų šalių, kitų šaltinių – vienas pagrindinių yra suskystintos dujos. Antra, kalbama apie energijos efektyvumą, jos sunaudojimo mažinimą. Trečia, didelis dėmesys ir finansavimas bus skirtas gaminti patiems vadinamąsias biodujas“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ vardijo V. Sinkevičius.

Taip pat, anot jo, imamasi veiksmų kalbant apie pagalbą vartotojams, kainos sušvelninimą.

„Jeigu ši žiema jau kaip ir baigta ir panašu, kad su turimais rezervais mes galėtume sėkmingai operuoti, tai pasiruošimas yra kitam šildymo sezonui – pradėtas“, – teigė eurokomisaras.

JAV žiniasklaidai skelbiant, kad prezidentas Joe Bidenas antradienį paskelbė draudimą naftos importui iš Rusijos, V. Sinkevičius sako, kad dėl naftos importo tarp ES šalių narių kol kas nuomonių yra įvairių.

„Pasiūlymo dėl importo stabdymo kol kas nėra, bet neabejoju, kad šalių narių vadovai tai aptars susitikime. Tik jie gali nuspręsti. Kalbant apie naftą, tas diversifikavimas yra daug paprastesnis nei dujų, kadangi tai yra tanklaiviais pervežamas produktas ir gali pakankamai laisvai keliauti aplink pasaulį. Su dujomis situacija sudėtingesnė“, – aiškino V. Sinkevičius.

Eurokomisaras laidoje vardijo, kas galėtų pakeisti rusiškas dujas.

„Tai yra dramatiškas pokytis ir tam tikrai reikės labai didelių pastangų. Iki pilno atsisakymo prireiks laiko. Praėjusiais metais 155 mlrd. kubinių metrų dujų buvo importuota. Skaičiuojama, kad ES kasmet galėtų importuoti apie 50 mlrd. kubinių metrų dujų daugiau iš Kataro ar JAV, dar papildomai 10 mlrd. galėtų ateiti iš Azerbaidžano, Norvegijos. Tai padengia tik pusę poreikio, todėl visiškai eliminuoti rusiškų dujų nepavyks, bet aš neabejoju, kad tie veiksmai, kurių galima imtis dabar, šiemet kitąmet turės stiprų poveikį“, – teigė V. Sinkevičius.

Jo teigimu, visiškai atsisakyti rusiškų dujų galbūt pavyktų iki 2030-ųjų.

„Galbūt tą pavyktų padaryti anksčiau. Dabar tikslas yra minimalizuoti, kad tiek ES, tiek Moldova, kuri yra visiškai priklausoma nuo rusiškų dujų, netgi jei tie kiekiai būtų negaunami, jei būtų kažkokios asimetrinės sankcijos iš Rusijos pusės, leistų pilną valstybių funkcionavimą“, – sakė eurokomisaras.

Pasak jo, priemonės, nukreiptos į ES priklausomybės nuo Rusijos dujų mažinimą, padėtų ir kovoti su dujų kainomis.

„Tokios kainos, kokios yra šiandien, kartu su augančiomis transporto, maisto produktų kainomis yra iš tiesų labai pavojingas derinys, kuris didina spaudimą mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams ir didinantis skurdo riziką. Komisija dar prieš šildymo sezoną, spalio mėnesį, buvo pateikusi šalims narėms rekomendacijas, kaip padėti labiausiai pažeidžiamiems gyventojams.

Ką turime pradėti jau dabar ir kas būtų efektyvi priemonė ruošiantis kitam šildymo sezonui, tai pildyti dujų saugyklas visoje ES. Dabar Komisija kelių savaičių bėgyje pateiks siūlymą, numatantį, kad iki kiekvienų metų spalio pirmos dienos esamos dujų saugyklos ES privalėtų būti užpildytos bent 90 proc. Komisija taip pat yra pasirengusi padėti užpildyti saugyklas, vykdydama bendrus pirkimus, rinkdama užsakymus, derindama tiekima. Tai padėtų užtikrinti tiekimo saugumą ir palankesnes sąlygas pirkėjams visoje ES“, – laidoje „Delfi diena“ sakė V. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės