Toks pareiškimas pasirodė Jungtinėms Valstijoms sekmadienį paskelbus, kad jos „aktyviai diskutuoja“ su Europos šalimis apie naftos importo iš Rusijos nutraukimą kaip tolesnę ekonominę sankciją dėl Maskvos agresijos.

„Europa sąmoningai netaiko sankcijų energijos tiekimui iš Rusijos“, – sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

„Šiuo metu jokiu kitu būdu negalima užtikrinti energijos tiekimo Europai šilumos gamybai, mobilumui, elektros tiekimui ir pramonei. Tai yra iš esmės svarbu viešųjų paslaugų teikimui ir kasdieniam mūsų piliečių gyvenimui“, – sakoma jo pareiškime.

Rusija yra tarp pasaulio šalių, išgaunančių daugiausiai naftos, ir viena pagrindinių gamtinių dujų tiekėjų.

Didžiausia Europos ekonomika Vokietija yra labai priklausoma nuo Rusijos iškastinio kuro – iš šios šalies importuoja maždaug 55 proc. jai reikalingų gamtinių dujų ir 40 proc. reikalingų naftos bei anglių.

Kaip ir kitos Europos šalys, Vokietija pažadėjo palaipsniui mažinti savo priklausomybę nuo energijos iš Rusijos didindama atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą, bet vyriausybė pabrėžia, kad tokiai pereigai reikės laiko.

Tuo metu britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sakė, jog teisinga atsisakyti naftos ir dujų iš Rusijos, bet tai turi būti daroma „žingsnis po žingsnio“.

„Turime užsitikrinti pakaitinį tiekimą. Tarp dalykų, kuriuos svarstome, yra galimybė naudoti daugiau savo pačių angliavandenilių“, – per spaudos konferenciją Dauningo gatvėje sakė B. Johnsonas.

Borisas Johnsonas mano, kad Europa dar negali atsisakyti rusiškos naftos ir dujų

B. Johnsonas pabrėžė, kad Didžioji Britanija nėra taip priklausoma nuo Rusijos Federacijos kaip kitos Europos šalys, tačiau palaiko savo kolegas, kurie nusprendė neįtraukti Rusijos naftos atsisakymo į sankcijų sąrašą.

„Turime suprasti, kad per naktį neįmanoma atsikratyti priklausomybės nuo naftos ir dujų, net ir nuo Rusijos. To negali padaryti jokia šalis. Didžiojoje Britanijoje ši problema mažesnė, bet visos šalys yra skirtingose padėtyse, – sakė premjeras. – Turi būti pereinamasis laikotarpis, turime ieškoti tiekėjo ir ieškoti pakaitalo naftai ir dujoms“.

Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte mano, kad Rusijos naftos ir dujų atsisakymas ypač palies Europą ir Ukrainą. Vokietijos vyriausybė su tuo sutinka.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte toje pačioje spaudos konferencijoje sutiko, kad transformacijai energijos srityje „prireiks laiko“.

„Skausminga tikrovė ta, kad mes vis dar labai priklausomi nuo rusiškų dujų ir rusiškos naftos“, – sakė jis.

Energijos importo iš Rusijos nutraukimas neparengus alternatyvų galėtų „sukelti sunkiai valdomą pavojų“ Europos ekonomikoms, įspėjo jis.

„Turime kalbėti labai aiškiai ir nesuklysti. Tai daroma žingsnis po žingsnio ir tai reiškia, jog turime užtikrinti netrikdomą energijos tiekimą šioje pasaulio dalyje, vėlgi, įskaitant Ukrainą, taip pat ir likusioje pasaulio dalyje“, – sakė M. Rutte.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės