„Eksporto kontrolė jau taikoma tiek Rusijos, tiek ir Baltarusijos atžvilgiu. Embargas paskelbtas kelių kategorijų produkcijos importui iš Baltarusijos. Planuojama tokius apribojimus taikyti ir Rusijai“, – sakė V. Dombrovskis, nepatikslindamas, kokioms Rusijos prekėms embargas galėtų būti įvestas.

Pasak jo, Didžiojo septyneto (G-7) šalys svarsto galimybę panaikinti Rusijai suteiktą didžiausio palankumo prekyboje statusą.

„Tai leistų taikyti papildomus muitų tarifus iš Rusijos ir Baltarusijos importuojamoms prekėms. Kanada tokį žingsnį jau žengė, o G-7 ir kitais lygmenimis dirbama, kad ši priemonė būtų pradėta įgyvendinti plačiau. Tai gali būti kelių artimiausių dienų klausimas“, – sakė V. Dombrovskis.

EK viceprezidentas pabrėžė, kad taip pat svarstomos tolesnės sankcijos Rusijos finansų ir energetikos sektoriams.

BNS žurnalisto paklaustas apie pasirengimą sankcijoms Rusijos energetikos sektoriui, atsižvelgiant į Europos priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių, V. Dombrovskis sakė, kad „diskusijos šiuo klausimu tęsiasi ir joks variantas nėra atmestas“.

Jis akcentavo, jog EK išanalizavo galimą situaciją, kai Europai būtų nutrauktas Rusijos dujų tiekimas kaip Maskvos atsakas į Vakarų sankcijas.

„Prieita išvados, kad galima būtų rasti išeitį iš tokios padėties, nors problemų veikiausiai nepavyks išvengti. Artėja pavasaris, o tai reiškia, kad reikia rimtai ruoštis kitai žiemai, imtis tokių priemonių kaip bendri gamtinių dujų pirkimai, galvoti apie dujų atsargų formavimą ir sprendimus, kurie sumažintų ES priklausomybę nuo tiekimo iš Rusijos“, – kalbėjo V. Dombrovskis.

Paklaustas, ar yra kokių nors požymių, kad Rusija gali reaguoti į sankcijas sustabdydama dujų tiekimą į ES, jis atsakė, kad kol kas tokių požymių nėra, tačiau pridūrė, jog Europa analizuoja galimas Rusijos atsakomąsias priemones prieš sankcijas, įskaitant dujų tiekimo nutraukimą.

Kovo 8-ąją Europos Komisija turėtų paskelbti pasiūlymus dėl energetikos sektoriaus ir galimų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės