Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį „Ukrenergo“ pranešė, kad pilnai atsijungė nuo Rusijos ir Baltarusijos energetikos sistemų. Vladimiro Putino pranešimas apie pradedamą karą pasirodė praėjus kelioms valandoms po to.

„Vasario 24 rytą Ukrainos elektros energijos sistema veikia stabiliai, dažnis stabilus – 50 hercų. Ukrainos IPS ir Burštynės TPP sistemos yra sinchronizuotos ir veikia autonomiškai viename bloke su Moldovos elektros sistema“, – skelbiama oficialiame „Ukrenergo“ tinklapyje.

Pagal planą, Ukrainos sistema dirbti izoliuotai turėtų nuo vasario 24 iki vasario 26 dienos. Šis bandymas yra pasiruošimo sinchronizuotis su kontinentinės Europos tinklais dalis. Tai padaryti planuojama 2023 metais, t. y. 2 metais anksčiau nei sinchronizacijos pabaigą yra numačiusios Baltijos šalys.

Galėtų jau dabar

Ketvirtadienį apie stabilią veiklą pranešė ir „Litgrid“.

„Lietuvos elektros energetikos sistema veikia įprastu režimu ir elektra tiekiama mūsų klientams kaip įprastai. Atidžiai stebime situaciją ir esame pasirengę veikti, jei to prireiktų. Noriu atkreipti dėmesį, kad Lietuva turi rezervų bei vietos elektros energijos generacijos, bei jau išbandytų ir nuolat veikiančių tarptautinių jungčių, kurios padeda išlaikyti sistemą stabilią“, – cituojamas R. Masiulis.

Jis dar nurodė, kad 2021 metų gruodį atliktas sinchroninės jungties bandymas su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriumi PSE parodė, kad esant reikalui, Lietuva jau dabar galėtų veikti kartu su Vakarų Europos elektros tinklais.

Rokas Masiulis

Vis dėlto, visus Lietuvos elektros sistemos gamintojus ir vartotojus apimantis izoliuoto darbo bandymas iki šiol dar nebuvo atliktas.

2020 metais „Litgrid“ atliko dalinį izoliuoto darbo bandymą, kai atskirai nuo IPS / UPS sistemos veikė didžiosios Lietuvos elektrinės ir nuolatinės srovės jungtis „LitPol Link“.

„Šis dalinis izoliuoto darbo bandymas parodė, kad Lietuvos elektros energijos gamintojai yra tinkamai pasirengę avariniu režimu dirbti izoliuotai, valdyti dažnį bei reaguoti į jo pokyčius, jei to prireiktų“, – nurodoma ankstesniame „Litgrid“ pranešime.

Bandymas planuojamas rugsėjį

Sausio pabaigoje „Litgrid“ skelbė, kad pradeda izoliuoto darbo bandymo studiją, kuri padės pasiruošti rugsėjį planuojamam unikaliam bandymui, kai visa Lietuvos elektros sistema bus pirmą kartą laikinai atjungta nuo IPS / UPS sinchroninės zonos ir dirbs salos režimu.

„Izoliuoto darbo bandymo studijos metu bus ištirta galimų trikdžių įtaka elektros sistemos stabilumui, nustatyti kritiniai tinklo parametrai, parinkti optimalūs nuolatinių srovės jungčių dažnio valdymo parametrai, ištyrinėtos generatorių dažnio valdymo loginės schemos ir atlikti natūriniai generatorių valdymo sistemų bandymai“, – paaiškinta pranešime.

Kaip žinia, šiuo metu Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.

Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.

„Litgrid“ duomenimis, Baltijos šalims siekiant sinchronizuotis su Vakarų Europos elektros tinklais, jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti penki sinchronizacijos projektai.

Tačiau dar nebaigti tokie svarbūs darbai, kaip jurinė jungtis su Lenkija „Harmony Link“, kaupimo įrenginių statybos, ne iki galo sustiprinti kai kurie vidiniai šalies tinklai ir pan.

Ragina atsijungti anksčiau

Energetikos ekspertas Rytas Staselis pastebėjo, kad Lietuvos darbas „salos režimu“ turėtų būti derinamas su Latvija ir Estija.

„Reiktų žiūrėti, kiek kainuotų tas izoliuotas darbas. Jei būtų dengiama paklausa, sudegintume labai daug dujų, kas yra brangu. Kol izoliuoto režimo bandymai dar nenumatyti, sunku apie tai šnekėti“, – ketvirtadienį „Delfi“ sakė jis.

Rytas Staselis

Pašnekovas dar pabrėžė, kad IPS/UPS sistema yra vienintelė, kuri iki šiol jungia visą buvusią Sovietų Sąjungą.

„Pavyzdžiui, 2006–2008 metais buvo komentarų – Anatolijus Čiubaisas (Rusijos politikas – „Delfi“) sakė, kad atsijungimas nuo šios sistemos yra tolygus karo paskelbimui, o dabartinis Rusijos energetikos ministras smerkė Ukrainos bandymą, jų iniciatyvas“, – sakė jis.

Savo ruožtu energetikos ekspertas Arvydas Sekmokas sakė, kad R. Masiulis jį yra užtikrinęs, kad Lietuvos elektros sistema galėtų veikti išjungus linijas su Rusija ir Baltarusija.

„Žinoma, jei linijos su Lenkija ir Švedija išlieka normaliai veikiančios.

Šiandien reikia kalbėti apie kuo skubesnį pasitraukimą iš BRELL sutarties, BRELL žiedo. Tai būtų atsakas į Rusijos veiksmus. Tai būtų Lietuvos pasirengimas iškart dirbti bet kokiomis sąlygomis, kurios gali kilti iš Rusijos“, – sakė jis.

Arvydas Sekmokas

Pašnekovas sutiko, kad dar daug sinchronizacijos projektų nėra pabaigta, bet pastebėjo, kad pavyzdžiui, „Harmony Link“ yra skirta prekybai, o ne rezervo užtikrinimui.

„Toliau maitinti BRELL žiedą, užtikrinti jo patikimumą iš esmės yra pagalba šalims agresorėms – Rusijai ir Baltarusijai“, – sakė buvęs energetikos ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)