„Vokietijos kancleris Olafas Scholzas paskelbė įsakymą sustabdyti dujotiekio „Nord Stream 2“ sertifikavimo procesą. Na, sveiki atvykę į drąsų naująjį pasaulį, kuriame europiečiai netrukus mokės 2000 eurų už 1000 kubinių metrų gamtinių dujų!“ – rašė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad Vokietijos sprendimas stabdyti dujotiekio „Nord Stream 2“ projekto su Rusija sertifikavimą pats savaime neturės poveikio dujų kainomis. Pasak jos, dujų kaina priklausys nuo kitų veiksnių – bendros geopolitinės padėties ir papildomų manipuliacijų, kurių gali imtis Kremliaus režimas.

„Nord Stream 2“, net neegzistuodamas ir neveikdamas, turi poveikį dujų kainoms, nes visada vertinome „Nord Stream 2“ kaip geopolitinį projektą, ir niekas čia nepasikeitė. Tai, kad Vokietijos vyriausybė priėmė sprendimą sustabdyti sertifikavimą, negali pakeisti to fakto, jog dujotiekis nebuvo naudojamas dujoms transportuoti“, – antradienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Primename, kad Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį pranešė stabdantis dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti, reaguodamas į Maskvos sprendimą pripažinti du prokremliškus separatistinius Ukrainos regionus.

„Skamba techniškai, bet tai būtinas administracinis žingsnis, todėl dujotiekis negalės būti sertifikuojamas, o be šio sertifikavimo „Nord Stream 2“ negalės pradėti veikti“, – pareiškė jis.

Minėtas projektas jau kurį laiką yra tapęs įtampos šaltiniu tarp Berlyno ir jo sąjungininkių, manančių, kad dujotiekis suteiks Maskvai per daug svertų – padidins Vokietijos energetinę priklausomybę nuo rusiškų dujų, rašė BNS.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pasveikino Vokietijos sprendimą sustabdyti „Nord Stream 2“ dujotiekio sertifikavimą, rašė ELTA.

„Dabartinėmis aplinkybėmis tai yra morališkai, politiškai ir praktiškai teisingas žingsnis. Esant tikrai lyderystei sunkiu metu priimami sunkūs sprendimai. Vokietijos žengtas žingsnis būtent tai įrodo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Kuleba.

Kaip primena BNS, kiek anksčiau antradienį Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis pareikalavo nedelsiant sustabdyti „Nord Stream 2“.

Praėjusią savaitę O. Scholzui viešint Kijeve, V. Zelenskis pareiškė, kad Rusija naudoja dujotiekį kaip „geopolitinį ginklą“.

Savo ruožtu Vokietijos kancleris antradienį pažymėjo, kad sprendimas sustabdyti projektą tėra tik vienas „konkretus“ žingsnis ir kad Rusijai gali būti taikomos tolesnės sankcijos.

„Taip pat esama ir kitų sankcijų, kurias galime įvesti, jei bus nuspręsta, jog reikia tolesnių priemonių, bet kol kas svarbu imtis ko nors konkretaus“, – kalbėjo spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo viešintis Airijos ministras pirmininkas Michaelas Martinas.

O. Scholzas išreiškė įsitikinimą, kad ES susitars dėl „tvirto ir didelio masto“ sankcijų paketo, nukreipto prieš Rusiją.

„Esu įsitikinęs, kad mums pavyks [susitarti]“, – kalbėjo jis, atsakydamas į klausimą, ar 27 valstybių blokas vienbalsiai sutiks su embargu.

„Nord Stream 2“, turėjęs dvigubai padidinti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos į Vokietiją, tapo pagrindiniu žaibolaidžiu Vakarams siekiant sustabdyti Maskvos įsiveržimą į Ukrainą.

Dujotiekis jau baigtas tiesti, tačiau Vokietijos reguliavimo institucijos dar nėra jo sertifikavusios.

JAV prezidentas Joe Bidenas po derybų su O. Scholzu Vašingtone šį mėnesį perspėjo, kad ras būdą, kaip „padaryti galą“ projektui, jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)