„Link kovo mėnesio, ką matome ateities sandoriuose, (gamtinių dujų kaina-red.) yra apie 70 Eur už megavatvalandę. Tai, lyginant su vasario mėnesiu, kai dabar turime apie 86 Eur už megavatvalandę, bus apie 18 proc. kainos mažėjimas“, – LNK žinioms kalbėjo Vilniaus šilumos tinklų vadovas Germantas Bakanas.

Anot VŠT vadovo, kovo mėnesį maždaug 70 Eur už megavatvalandę sieksianti gamtinių dujų kaina turėtų išsilaikyti visą vasarą, tačiau ji vis tiek bus apie tris kartus didesnė nei buvo anksčiau.

„Pernai buvo net tokie laikotarpiai, kai buvo 13 Eur, nors standartiškai dujų kaina svyravo tarp 20-15 Eur“, – sakė jis.

Nerijus Mačiulis

Itin aukšta gamtinių dujų kaina, panašu, laikysis dar ilgai. Anot „Swedbank“ ekonomisto Nerijaus Mačiulio, kiek prastesniu scenarijumi, dujų kaina normalizuosis tik 2023 m. vasarą.

„Kaina dabartiniame lygyje turėtų išlikti dar bent metus, o tik kitų metų vasarą prognozuojamas kainų kritimas“, – teigė ekonomistas.

Visgi energetikos ministras Dainius Kreivys su tokiomis prognozėmis sutikti negalėjo.

„Aš nežinau, kuo remiasi ekonomistai, bet mes tokių skaičių neturime.

Rinka šiai dienai yra labai audringa ir kaina svyruoja dienos bėgyje dėl geopolitinių priežasčių 20 proc. pirmyn ir atgal“, – sakė ministras.

Vis dėlto ir energetikos ekspertams atrodo, kad vilniečių laukia dar vienas brangus šildymo sezonas.

„Manau, kad iš tiesų gali būti dar vienas brangus šildymo sezonas tiems, kurie šildosi dujomis. Deja, Vilnius dujų taip greitai turbūt neatsiskys“, – kalbėjo energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

VŠT vadovas sutiko, kad kitas šildymo sezonas vilniečiams gali būti brangus, bet ne tiek, kiek šis.

„Gali būti, kad kitų metų šildymo sezono pabaiga bus su mažesne kaina“, – sakė jis.

Dainius Kreivys

Tačiau ekonomistų teigimu, dujų eksportas iš Rusijos į ES jau sumažėjo apie 20 proc., tad dujų kaina toliau priklausys nuo Rusijos malonės ir padėties Rytų fronte. N. Mačiulis tikino, kad yra galimi du scenarijai.

„Pirmasis, jei konfliktas aštrėja ir yra pritaikomos sankcijos, tad gamtinės dujos gali būti dar brangesnės. Arba galima santykių normalizacija, atsistato dujų eksportas iš Rusijos į ES ir kainos normalizuojasi“, – kalbėjo ekonomistas.

Tačiau eneregtikos minstras vėl buvo kitokios nuomonės.

„Dabar kaip tik niekas nebepriklauso nuo rusų malonės. Šiai dienai Europa, ką pasakė ir EK pirmininkė, mes diversifikuojame visus šaltinius ir per ateinančius keletą metų būsime nepriklausomi nuo rusų“, – teigė jis.

Bendrai, dujų kaina yra didžiausias galvos skausmas vilniečiams. Tikimasi, kad sostinės kainas išgelbės kogeneracinė elektrinė, kuri gaminti šilumą iš biokuro rengiasi dar šiemet. Sostinės valdžia „Ignitis“ statomą jėgainę nori perimti į savo rankas.

„Šiuo atveju mes kalbame ne apie nuosavybės teisės perdavimą, bet apie operavimą. Tai labai svarbus dalykas, nes nuo operavimo efektyvumo priklauso visa kainodara.

VŠT turi didelę patirtį ir kompetenciją šioje srityje, „Ignitis“ kol kas sunkiai sekasi susitvarkyti net su statybų pabaigtuvėmis“, – sakė Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

„Ignitis“ anksčiau žiniasklaidai teigė, kad toks perėmimas neįmanomas. Panašios nuomonės ir energetikos ekspertai.

„Elektrinės turi priklausyti energetikams. „Ignitis“, šiuo atveju, turbūt yra geresnis operatorius“, – sakė V. Jankauskas.

Kol laukiama, kada užsikurs jėgainė, gyventojai toliau mokės už smarkiai brangusį šildymą. Kompensacijų jam šiemet jau paprašė apie 12 tūkst. vilniečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)