„Lietuva elektros energijos gamina per mažai ir šitą klausimą mes turime išspręsti sparčiai, nes jeigu turėtume pakankamai savos generacijos, tokių elektros energijos kainų, kurias mes dabar turime, mes neturėtume“, – penktadienį po jungtinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) bei Energetikos ir darnios plėtros komisijos uždaro posėdžio kalbėjo D. Kreivys.

Kaip pažymi ministras, didžioji elektros energijos dalis šalyje yra importuojama, o elektros kainos Europoje, jo teigimu, yra veikiamos dujų kainų.

„Šiandien kai kurios šalys per daug priklausomos nuo rusiškų dujų. „Gazpromui“ manipuliuojant kainomis, visos energetikos kainos visoje Europoje yra sukilusios“, – aiškino jis.

Todėl ministras neabejoja, kad Rusijai, kuri naudoja sumažintą dujų tiekimą kaip geopolitinio spaudimo įrankį, nusprendus jį padidinti, atpigtų ir kitų energetinių išteklių kainos.

Elektros energijos kaina Europoje, o mes Europos elektros energijos rinkos dalis, tiesiogiai priklauso nuo dujų kainų. Kyla dujos, kyla viskas. „Gazprom“ 20 proc. padidinus dujų tiekimus į Europą, dujų kainos kristų per pusę, o iš paskos ir elektros kainos“, – tvirtino D. Kreivys.

ELTA primena, kad, atsižvelgiant į smarkiai išaugusias energijos kainas, sausio pradžioje Vyriausybė pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta Seimui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti nulinį lengvatinį PVM tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.