Vilniaus rajonas žada iki pusės sumažinti sąskaitas gyventojams iš savo biudžeto, nepriklausomai nuo gyventojų gaunamų pajamų. Negana to, žadama priimti sprendimą ir dėl vienkartinių išmokų gyvenantiems nuosavuose namuose, kurie šildosi, pavyzdžiui, malkomis ar dujomis, praneša „LNK Žinios“.

„50 eurų išmoką gaus kiekviena šeima, gyvenanti Vilniaus rajone, kiekvienas būstas, o į 100 eurų galės pretenduoti žmonės, pateikę reikalingą informaciją savivaldybės administracijai, seniūnijoms apie tai, kad jie turi mažesnes pajamas“, – sakė Seimo narė Rita Tamašunienė.

Nuo sausio iki kovo kompensacijoms Vilniaus rajonas numatė 2 mln. eurų. Šis rajonas ne vienintelis, kuris paramą šildymui skyrė visiems savo gyventojams, be išimčių. Anksčiau tai darė ir Neringos savivaldybė, tokį sprendimą yra priėmusi ir Kazlų Rūda.

Kiekvienas jos gyventojas nuo šildymo sąskaitos sutaupo maždaug 10–12 eurų.

„Mes jau trečią kartą tai darome tarybos sprendimais. Neturėjome jokių priekaištų iš institucijų, kurios mato mūsų veiklą. Tokiu keliu veikiame jau 2 metus“, – sakė Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Vyriausybės atstovai Vilniaus ir Kauno apskrityse sako, kad norai geri, tačiau neaišku, ar teisėti.

„Kreipsimės dėl idėjų į ministerijas dėl išaiškinimo. Būtent dėl kompensavimo tiesiogiai gyventojams. Savivaldos įstatymo vienas straipsnis leidžia tai daryti, tačiau tik atskiroms vartotojų grupėms. Mes manome, kad šiuo klausimu jau yra nustatytos grupės Socialinės paramos įstatyme“, – sakė Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityje Andrius Cechanavičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tikina, kad savivaldybė privalo užtikrinti kompensacijas vargingiausiai gyvenantiems, tačiau ir vienkartinis išmokų dalinimas visiems įstatymui neprieštarauja.

„Savivaldybių tarybos turi teisę pačios nusistatyti, kokiam gavėjų ratui papildomai skirti arba kokiais kriterijais vadovaujantis didesnis žmonių ratas įgytų teisę į papildomą socialinę paramą“, – sakė Piniginės paramos ir būsto skyriaus vedėja Svetlana Kulpina.

Tačiau sąskaitų sumažinimas kelia abejonių Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkui.

„Su viešaisiais pinigais turėtų būti elgiamasi atsakingai. Jie turėtų būti naudojami tikslingai. Be abejo, jeigu parama pasieks, kur labiausiai reikia, tai viskas suprantama, bet kyla klausimas, o kur visiems be išimties gyventojams – ar tikrai tie pinigai yra panaudojami tikslingai ir prasmingai“, – sakė Mindaugas Lingė.

„Jeigu tau nereikalinga parama, gali jos neimti arba gavęs subsidiją, gali ją grąžinti“, – sakė Vilniaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Teresa Demeško.

Vilniaus rajono savivaldybė, norėdama sumažinti centralizuoto šildymo kainas visiems gyventojams subsidijuoja ir šilumininkus.

„Subsidijos yra tokia esmė. Pas mus yra keturios įmonės, teikiančios centralizuotą šildymą“, – sakė T. Demeško.

Vyriausybės atstovas sako, kad vietos valdžia subsidijuoti šilumininkų negali.

„Subsidijavimas yra įmonei, ne gyventojui, o įmonei. Savivaldybė pagal įstatymą negali subsidijuoti UAB“, – sakė A. Cechanavičius.

Vyriausybės atstovas dėl savivaldybės sprendimų jau yra kreipęsis į teismą. Tik šįkart dėl vandens kainų subsidijavimo.

„Kainos yra patvirtintos tokios, kokios yra suderintos, tačiau dalis kainų po suderinimo tampa subsidijuojamos ir nei Vietos savivaldos įstatymas, nei Geriamo vandens ir nuotekų tvarkymo įstatymas tokių subsidijavimų savivaldybei nenumato“, – sakė Vyriausybės atstovų įstaigos administravimo skyriaus vedėjas Rokas Jonikas.

Ar savivaldybės veiksmai teisėti teismas pasisakys kovo pabaigoje. Aplinkos ministerija tikina, kad atliekamos lėšos neturėtų būti taip naudojamos.

„Naudojamos ne subsidijavimui, o infrastruktūros gerinimui, tobulinimui, modernizavimui, po ko ir tos kainos galėtų atpigti“, – sakė R. Jonikas.

Vandens kainai kompensuoti visiems gyventojams Vilniaus rajono savivaldybė per metus skiria daugiau nei 0,5 mln. eurų. Pažeidžiamiausiems ir prezidentas siūlo 100 eurų išmoką.

„Prezidento pateiktas pasiūlymas dėl kompensacijų reikalauja tikslinti biudžetą, o biudžeto tikslinimo teisė priklauso išimtinai Vyriausybei. Tai viena medalio pusė, kur turėtume išspręsti šį teisinį ir konstitucinį niuansą“, – sakė M. Lingė.

Kadangi neeilinė Seimo sesija nebuvo sušaukta, dėl 100 eurų išmokos Seimas svarstys tik pavasario pradžioje.

Čia galite pažiūrėti LNK video: