Išaugus šilumos kainai, kompensacijų už šildymą bėga ne visi. Gal todėl, kad dalį daugiabučių gyventojų tai – absoliuti naujiena.

„Nežinojau, kad galima kreiptis. Kur galima?“ – stebisi Vilniuje sutikta pensinio amžiaus moteris.
„Nieko nežinojau, dabar reikės eiti ir klausti į savivaldybę, ar gausiu, ar ne“, – nustebo ir vyriškis.

„Neprašiau ir nežinau, į kurią pusę eiti. Kol pradėsiu, tai baigsis ir žiema“, – ranka numoja senjorė.
Nors sausis buvo šiltesnis, nei prognozuota, tačiau vilniečių sąskaitos už šildymą dešimtadaliu didesnės nei gruodį. Kas žino, kad valdžia šį sezoną praplėtė kompensacijų už šildymą gavėjų ratą, teikia prašymus savivaldybei.

„Pagal srautą ir žmonių kiekį, tai matome kad kol kas sausis yra aktyviausias“, – sako Ana Venclovaitienė, Vilniaus miesto savivaldybės atstovė.

Penkių didžiausių Lietuvos savivaldybių duomenys rodo, kad sausį, palyginti su gruodžiu, prašančiųjų kompensacijų smarkiai padaugėjo. Vilniuje sausį sulaukta beveik 12 tūkst. prašymų, kai gruodį – 4,6 tūkst.

Kaune sausio mėnesį pateikta 2,5 tūkst. prašymų, gruodį – 1,9 tūkst. Šiauliuose sausį gauta 2,4 tūkst., kai gruodį vos 855 prašymai. Panevėžyje sausį – 1,5 tūkst., o mėnesį prieš – 1,4 tūkst. prašymų.

Klaipėda kompensacijų suvestinės dar neturi.

„Augimas besikreipiančių žmonių – dvigubai didesnis nei buvo, o kai kuriose savivaldybėse, tarkime, Kalvarijoje, išaugęs net 7 kartus“, – pastebėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Vilniuje sutiktas senjoras sako, kad kompensacija dengia apie pusę šildymo sąskaitos. O 70-metė moteris pabrėžia esanti patenkinta ir moki.

„O kam? Aš pakankamai moki. O jei lietuviai nesugeba gerai gyventi – tai čia jų problemos. Mažiau reikia verkti, o daugiau džiaugtis. Man 70 metų, ir aš labai patenkinta“, – tikina ji.

Šalia stovintis vyras jai atkerta, kad išaugus šildymo sąskaitoms, pragyventi tikrai sunku.

„Mes turime 4 kambarių butą, gyvename keturiese – turime du vaikus, šildymas pabrango dvigubai“, – pažymi jis.

Šiemet papildomai teisę į kompensaciją turėtų gauti apie 15 tūkst. žmonių, o iš viso ją gaus apie 110 tūkst.

Panevėžio miesto savivaldybė teigia, kad iš prašančiųjų už borto lieka maža dalis.

„Didžioji dauguma kompensaciją gauna. Kadangi prieš kreipdamiesi jie būna išsiaiškinę sąlygas, kurios yra būtinos kompensacijoms gauti. Garantuoju, kad 90 proc. gauna kompensaciją, kurie kreipiasi“, – sako Lina Šukienė, Panevėžio miesto savivaldybės atstovė.

Kompensacijoms šiemet planuojama išleisti apie 16 mln. eurų daugiau nei pernai, bet poreikis gali būti didesnis, nei planuota. Vilniaus miesto savivaldybė sako išnaudojusi pusę kompensacijoms skirto biudžeto.

„Šiemet suplanuota apie 5 mln. eurų, jau išnaudota per 2,5 mln. eurų – tiek kompensavome gruodį ir sausį“, – skaičiuoja Vilniaus miesto savivaldybės atstovė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, jei savivaldybės pritrūks pinigų kompensacijoms, papildoma suma bus skiriama iš valstybės biudžeto.

Visą įrašą galite peržiūrėti čia: