Dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ pasirašė 2,8 mln. eurų vertės sutartį su viešąjį konkursą laimėjusia energetikos rangos įmone „MT Group“ dėl vieno iš projekto ELLI rangos darbų etapo – Kiemėnų dujų apskaitos stoties rekonstrukcijos darbų. Pagal sutartį bus atliekami dujų įleidimo-išleidimo taško Lietuvos-Latvijos pasienyje esančios Kiemėnų dujų apskaitos stoties modernizavimo darbai. Rangos darbus planuojama įgyvendinti iki 2023 m. antrojo ketvirčio, o visą ELLI projektą tikimasi užbaigti iki 2024 m.

„ELLI projektas yra dar vienas Baltijos regiono dujų rinkos integraciją didinantis projektas. Taip pat juo stiprinamas dujų tiekimo regione saugumas ir patikimumas. Padidinę dujų perdavimo pajėgumus tarp Lietuvos ir Latvijos, sudarysime rinkai lankstesnes sąlygas pasinaudoti Klaipėdos SGD terminalu, Latvijos Inčukalnio požemine dujų saugykla ir naująja GIPL jungtimi su Lenkija. Sukurta stipri dujų infrastruktūros grandinė leis perduoti didesnius dujų srautus iš Europos žemyno į Lietuvą, Latviją, Estiją ir Suomiją bei atvirkščiai“, – sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

ELLI projekto vizualizacija

Projektui finansavimą skyrė Klimato, inovacijų ir tinklų programų vykdomoji įstaiga (CINEA) prie Europos Komisijos. Bendros Lietuvos ir Latvijos investicijos šiam projektui sudarys 10,2 mln. eurų. Lietuvos investicijos į šį projektą sieks 4,7 mln. eurų, iš jų 2,1 mln. eurų padengs Europos Komisija Europos infrastruktūros tinklų priemonės lėšomis.

Rangos darbų metu Lietuvos pusėje bus rekonstruota Kiemėnų dujų apskaitos stotis, diegiama nauja moderni įranga, atitinkanti aukščiausius keliamus reikalavimus. Vėliau, projekto antros dalies apimtyje bus pertvarkytas dujotiekis prie Panevėžio dujų kompresorių stoties. Latvijoje bus vykdomi darbai, pertvarkant magistralinį dujotiekį taip, kad būtų galima padidinti maksimalų darbinį slėgį iki 50 barų. Projektą vykdo Lietuvos ir Latvijos perdavimo sistemos operatoriai „Amber Grid“ ir „Conexus Baltic Grid“.

Numatoma, kad investicijos dvigubai padidins dujų jungties pajėgumus iki 130,5 gigavatvalandžių (GWh) per parą Latvijos kryptimi ir iki 119,5 GWh per parą Lietuvos kryptimi. Įgyvendinus projektą bus sukurti pajėgumai, leisiantys į Latviją transportuoti iki 47,6 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, o į Lietuvą – iki 43,6 TWh per metus.

Strateginis energetikos projektas ELLI yra įtrauktas į ES Bendro intereso projektų sąrašą, Europos dujų perdavimo sistemos operatorių tinklo (ENTSOG) dešimties metų plėtros planą ir Nacionalinės elektros ir gamtinių dujų perdavimo infrastruktūros prioritetinių projektų įgyvendinimo planą.

Tai bus trečias „Amber Grid“ įgyvendinamas strateginis energetikos projektas po 2015 metais užbaigtos tiesti dujotiekių jungties Klaipėda-Kuršėnai ir 2021 m. pabaigoje įgyvendinto dujotiekių jungties su Lenkija GIPL projekto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją