Kai kurie sulaukė mažesnių sąskaitų nei už gruodį

Vilnietis Tomas gyvena Naujamiestyje, 2008 m. statybos 55 kv. m bute. Už sausio mėn. šildymą su karštu vandeniu jis turės sumokėti 57 eurus, tai yra 10 eurų daugiau nei prieš metus. Palyginti su prieš mėnesį gauta sąskaita, ji sumažėjo – gruodį siekė 82 eurus.

„Panašu, kad šildymo sąskaita, lyginant su pernai, beveik nesikeitė. O palyginti su praėjusiu gruodžiu, tiesiog gerokai sumažėjo šilumos suvartotas kiekis, matyt, buvo šiltesnis sausis. Tai galima sakyti, kad oras išgelbėjo“, – pasakoja Tomas.

Taip pat Naujamiestyje, 48 kv. m nerenovuotame senos statybos būste, gyvenanti Monika už šildymą gruodį mokėjo 70 eurų, o sausį 50 eurų daugiau, t. y. 120 eurų.

Palyginti su praėjusiu šildymo sezonu, 2021 m. sausį sąskaita siekė vos 49 eurus, o 2020 m. gruodį – 37 eurus. Vadinasi, per metus šildymo ir karšto vandens paslaugos pabrango dvigubai. Moterį tokie kainų skirtumai šokiravo.

Vilnietė Ugnė sausį sulaukė apie trečdaliu mažesnės sąskaitos nei už gruodį. Tiesa, moteris pasakoja 52 kv. m naujos statybos bute pastarąjį mėnesį gyvenusi taupiau. Šildymas ir karštas vanduo sausį jai atsiėjo 44 eurus, o gruodį beveik 62 eurus.

„Sausį savaitę buvau išvykusi atostogų, tai buvau prisukusi šildymą. Kai pagąsdino, kad už sausį dar didesnės bus sąskaitos, nusprendžiau pagyventi vėsiau. Todėl po praeito mėnesio sąskaitos laikau labiau prisuktą šildymą“, – pasakoja ji.

Tiesa, per metus šildymas jai pabrango beveik dvigubai: 2021 m. sausį Ugnė mokėjo 25 eurus, o 2020 m. gruodį – 27 eurus.

Žirmūnuose, senos statybos nerenovuoto namo 63 kv. m bute, gyvenanti Viktorija už sausį sulaukė 147 eurus siekiančios šildymo sąskaitos, per mėnesį ji išaugo beveik 7 eurais, nes už gruodį ji mokėjo 140 eurų.

Tiesa, lyginant su prieš metus gauta sąskaita už sausį, šildymas ir karštas vanduo pabrango 92 eurais. Tuomet sąskaita siekė 55 eurus.

Šeškinėje senos statybos blokiniame name (66 kv. m 3 kambarių bute) gyvenantis Robertas pasakoja už sausį sulaukęs 205 eurų sąskaitos, kai gruodį jam teko mokėti 197 eurus.

Per metus šiluma ir karštas vanduo jam pabrango daugiau nei dvigubai. 2021 m. sausį sąskaita siekė 98 eurus, o 2020 m. gruodį – 88 eurus.

VŠT: sąskaitos 5-10 proc. didesnės nei gruodį

Vilniaus šilumos tinklai skelbia, kad vertinant įprastai šalto sausio lauko oro temperatūrą ir nustatytą šilumos kainą buvo prognozuotas iki 20 proc. sąskaitų augimas, tačiau šis sausis buvo beveik 3 laipsniais šiltesnis nei pernai, todėl vilniečiai gaus nuo 5 iki 10 proc. didesnes sąskaitas nei gruodį.

VŠT pateikia pavyzdį: sausį už 50 kv. m. buto, esančio renovuotame name, šildymą gyventojai mokės apie 79 Eur, o nerenovuotame – 133 Eur.

„Nors sausis buvo beveik 2,4 laipsniais šiltesnis negu gruodis, tačiau augo šilumos kaina. Didžiąją jos dalį sudaro kuro kaina, ji taip pat lyginant su praėjusiais metais ženkliai stiebėsi į viršų. Atkreipiame dėmesį, kad klientų sąskaitose gamtinių dujų kaina atsispindi tik po dviejų mėnesių“, – teigiama pranešime.

Nuo šio šildymo sezono pradžios šilumos kaina Vilniuje augo net tris kartus, tačiau didžiausią kainų smūgį klientai patyrė gruodį. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) dar anksčiau buvo paskelbusi sausio mėnesio šilumos kainą, kuri Vilniuje siekė 10,07 ct/kWh su PVM, kai pernai metais tuo pačiu laikotarpiu ji buvo 4,14 ct/kWh su PVM.

Vilniaus šilumos tinklų nuotr.

Dėl kompensacijų kreipiasi 4 kartus daugiau gyventojų

Didžiulis šildymo kainų šuolis šį sezoną ne vienam klientui kelia finansinių iššūkių, todėl gyventojai kviečiami aktyviai tikrintis (www.spis.lt), ar jiems priklauso būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacija.

Nuo šių metų tokias kompensacijas gali gauti kur kas daugiau gyventojų. Vien sausio mėnesį dėl to Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriui pateikti 11972 prašymai, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo maždaug triskart mažiau – 3456.

VŠT savo klientams taip pat siūlo mokėjimų atidėjimo galimybę. Ja pasinaudoti nusprendę klientai iki šio šildymo sezono pabaigos mokėtų 35 proc. didesnes sąskaitas lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Likusi suma būtų kaupiama ir šildymo sezonui pasibaigus sumokama per kliento pasirinktą mokėjimo terminą – nuo 1 iki 18 mėnesių.

„Iki šiol mokėjimų atidėjimų galimybe jau pasinaudojo kiek daugiau nei 100 klientų, kreiptis gali net ir kompensacijas gavę gyventojai. Be pagalbos neketiname palikti ir verslo ar biudžetinių įstaigų, todėl susidūrus su sunkumais apmokant sąskaitas kviečiame jų vadovus kreiptis į mūsų Klientų aptarnavimo centrą. Kartu ieškosime sprendimų ir atsižvelgdami į konkrečią situaciją pasiūlysime galimus sprendimus“, – sako VŠT atstovas L. Jakubauskas.

Kompensacijos už šildymą

Praėjusią savaitę Vyriausybė priėmė sprendimą laikinai taikyti nulinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šildymui. Jis būtų taikomas atbuline data gyventojams nuo sausio 1 d. ir galiotų iki balandžio pabaigos. Šiuo metu Seimas dar nėra pritaręs tokiam siūlymui, todėl gyventojus sausio mėnesio sąskaitos pasieks su įskaičiuotu PVM mokesčiu, kurio dydis siekia 9 proc. Jeigu Seimas Vyriausybės siūlymui pritars ir lengvata bus taikoma atbuline data, šis sprendimas atsispindės vasario mėnesio sąskaitose, kurios klientus pasieks kovą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)