„Jeigu reikėtų taip bendrai išstačius šias priemones ant vienos lentynos rinktis, tai turbūt šita priemonė (PVM mažinimas – ELTA) susilauktų daugiausiai diskusijų. Manau, kad Seime irgi bus nemažai diskusijų“, – antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo I. Segalovičienė.

Tačiau, pasak Prezidentūros ekonomikos ir socialinės politikos grupės vadovės, nepaisant kritikos Vyriausybės iniciatyvai, šią priemonę būtų galima vertinti palankiai, jeigu ji būtų realizuota kartu su šalies vadovo pasiūlymais.

„Svarbu yra matyti, kokios tos kitos priemonės bus. Jeigu šita priemonė bus kontekste su kitomis priemonėmis, kurios sumažins tuos minusus (...), tai ji turėtų taikliai suveikti bendrame priemonių krepšyje. Jeigu nebus tų priemonių, kurios amortizuos tas rizikas, tai akivaizdu, kad ši priemonė (PVM mažinimas – ELTA) gali atrodyti visai kitaip“, – pridūrė ji.

Kaip pažymi I. Segalovičienė, PVM tarifo šildymui sumažinimas iš tiesų leistų sumažinti galutinę kainą vartotojams.

„Pliusas yra tai, kad tai yra administruojamos kainos, kontroliuojamos kainos. Vadinasi, toks sąskaitų sumažinimas bus labai tiesioginis ir bus nukreiptas tiesiai į gyventojus ir nepabėgs kažkur tiekimo grandinėse“, – aiškino ji.

Tačiau, pasak prezidento patarėjos, abejonių kelia tai, ar ši priemonė pasieks tuos, kuriems valstybės pagalba infliacijos kontekste yra iš tiesų reikalinga.

„Iš diskutuotinų dalykų yra jos taiklumas, o tai principas, kurio turėtume laikytis. Tai palies tikrai didelę dalį žmonių ir tų, kuriems nereikia. Bet iš kitos pusės, nepalies tų, kurie šildosi dujomis, elektra ar kitais būdais“, – teigė I. Segalovičienė.

ELTA primena, kad, ketvirtadienį po susitikimo su Ministrų Kabineto nariais, Seimo frakcijų atstovais, Lietuvos banko, savivaldybių asociacijos vadovais, verslo asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais aptarus galimas infliacijos padarinių švelninimo priemones, Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje G. Nausėda pateikė siūlymus, kaip, jo nuomone, reikėtų sušvelninti infliacijos įtaką gyventojams.

Prezidentas neatidėliojant siūlo didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo 460 iki 510 eurų. Taip pat šalies vadovas rekomenduoja išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Vyriausybė yra pritarusi Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį pridėtinės PVM tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Lengvata šildymui būtų taikoma atgaline data nuo šių metų sausio 1 d. ir galiotų šį šildymo sezoną – iki balandžio 30 d. Finansų ministerija skaičiuoja, kad iki nulio sumažinus dabartinį 9 proc. tarifą gyventojams sąskaitos už centralizuotą šildymą mažėtų dešimtadaliu.