„Atlikti pakeitimai metodikoje leis išspręsti problemą, kadangi Lietuvos ir Baltarusijos techninio srauto dydžiai bus skaičiuojami pagal faktinę tinklo situaciją ir linijų atjungimus, t. y. atnaujinant kiekvieną dieną srautų pasiskirstymą. Todėl pakeitimai atspindės realią situaciją tinkle ir bus stabilesnis išduodamų pralaidumų dydis“, – pranešė VERT.

VERT pirmininkas Renatas Pocius BNS anksčiau sakė, kad atnaujinta metodika pernelyg nesiskiria nuo patvirtintos rugsėjį. Pasak jo, pakeitimais norima pašalinti tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatorių esančius techninius neatitikimus ir leisti jiems naudoti tuos pačius skaičiavimo algoritmus, skaičiuojant pajėgumus ant sienų su Rusija ir Baltarusija.

„Litgrid“ pernai rugsėjį sumažinus maksimalų pralaidumą per Baltarusijos ir Lietuvos jungtis, Latvija prekybai su Rusija gali išduoti tik tokius pajėgumus, kurie maždaug atitinka jos linijų pralaidumą.

Iki tol abi šalys su Rusija prekiavo pagal Lietuvos nepatvirtintą trišalę metodiką. Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad tokiu būdu per Latviją į Lietuvą patekdavo Astravo AE elektra ir dėl to buvo pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigė, kad prekiavo tik rusiška elektra.

Lietuva siekia, kad nesaugia laikomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektra nepatektų į Baltijos šalių rinką. Elektros importą iš Baltarusijos ji nutraukė nuo 2020 lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją