VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas sako, kad dujų kiekiui įsigyti bus panaudota sausį bendrovės iš SEB banko gauta 20 mln. eurų paskola. Be to, bendrovė numato dar skolintis, panaudodama Vilniaus tarybos šį mėnesį suteikta 15 mln. eurų garantiją – jos prireiktų, jeigu pasikartotų gruodį fiksuoti ypač dideli gamtinių dujų kainų šuoliai.

„Šiuo metu kalbamės su Lietuvoje veikiančiais bankais ir kada jau bus kažkoks aiškus susitarimas, tada iš karto pasidalinsime šia naujiena. (...) Reikia būti pasiruošus, turėti finansinius instrumentus, su kuriais galėsime valdyti rizikas“, – kalbėjo VŠT vadovas.

G. Bakanas sausio viduryje BNS sakė, jog situacija yra valdoma, o optimistinio scenarijaus atveju garantija gali būti ir nepanaudota.

Pasak VŠT vadovo, dabar įsigyto dujų kiekio – 335 tūkst. megavatvalandžių (MWh) – kaina bus nustatoma pagal vasario ir kovo mėnesių Nyderlandų gamtinių dujų kainos indekso (TTF) vidutinę kainą bei „Ignitis“ maržą, kuri yra konfidenciali.

Anot G. Bakano, TTF vidutinė kaina sausį buvo apie 115-117 eurų už MWh.

Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas savo feisbuko paskyroje teigė, jog VŠT bus parduota dalis iš įmonę turinčio pasiekti JAV suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovinio. BNS žiniomis, krovinys į Klaipėdos SGD terminalą turėtų atplaukti vasarį.

Pasak VŠT pranešimo, numatytas įsigyti dujų kiekis siekia apie pusę viso planuojamo bendrovės suvartojimo vasario ir kovo mėnesiais. Kitą dalį dujų, esant poreikiui bei reaguojant į lauko temperatūrą, VŠT įsigytų „Get Baltic“ biržoje arba iš „Ignitis“.

Bendrovė dėl tin aukštų dujų kainų gruodį finansiškai tapo nepajėgi pati užtikrinti būtinus pinigų srautus, todėl jai buvo būtinas papildomas apie 100 mln. eurų finansavimas arba garantija banko paskolai. Vėliau įmonė situaciją iš dalies suvaldė – šių metų pradžioje iš SEB banko ji pasiskolino 20 mln. eurų, o dar 50 mln. eurų SEB paskolų gavo pernai.

Rekordiškai augant dujų kainoms, šilumos kaina Vilniuje sausį, palyginti su 2021 metų sausiu, išaugo beveik 2,5 karto ir siekė 10,07 cento už kWh (su PVM).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją