Tai patvirtino tiek „Gazprom“, tiek ir Lenkijos valstybės kontroliuojama naftos ir dujų bendrovė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG).

2020-ųjų lapkritį Lenkijos įmonė skelbė, jog derasi su „Gazprom“ dėl dujų kainos peržiūrėjimo atgaline data – nuo 2017-ųjų lapkričio ir pateikė prašymą dėl jos sumažinimo nuo 2020 metų lapkričio. Rusijos valdžios kontroliuojamas koncernas atsakė kainos didinimo siūlymu.

„Atsižvelgdama į tai, kad komercinės derybos dėl kainos patikslinimo pagal „Gazprom Export“ reikalavimus nepasiekė susitarimo, Rusijos bendrovė pagal sutarties sąlygas perdavė šiuos ginčus arbitražo teismui“, – teigiama „Gazprom Export“ pranešime.

1996 metais pasirašyta ir iki 2022-ųjų pabaigos galiosianti sutartis tarp PGNiG ir „Gazprom“ numato rusiškų dujų tiekimą Lenkijai maždaug 10 mlrd. kubinių metrų, bet ne mažiau kaip 8,7 mlrd. kubų per metus. Sutartimi įtvirtinta kiekvienos šalių teisė kartą per trejus metus siekti kainų peržiūrėjimo.

Stokholmo arbitražas 2020-ųjų kovo 30-osios nutartimi nurodė Rusijos dujų gigantui sumokėti PGNiG apytikriai 1,5 mlrd. JAV dolerių – dujų kainos sumažinimą tokia suma atgaline data nuo 2014-ųjų lapkričio, patenkindamas Lenkijos įmonės 2015 metais pateiktą atitinkamą ieškinį. Kita vertus, šia nutartimi rusiškų dujų kaina Lenkijai buvo susieta su rinkos rodikliais, o ne su naftos kaina, kaip tai buvo iki tol. 2021 metais šis mechanizmas PGNiG tapo labai neparankus, nes dujos neatidėliotinų sandorių rinkoje smarkiai pabrango.

Pagal Stokholmo arbitražo taisykles PGNiG atsakymą į „Gazprom“ pareiškimą turi pateikti per 30 dienų.

Lenkija ne kartą skelbė, kad sutarties su „Gazprom“ nepratęs, o dujomis po 2022 metų apsirūpins importu naujuoju vamzdynu iš Skandinavijos „Baltic Pipe“ bei suskystintų gamtinių dujų importu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)