Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė, sausio 13 dieną Varšuvoje susitikusi su už energetiką atsakinga Lenkijos klimato ir aplinkos ministre Anna Moskwa, informavo apie galimybes Lenkijos įmonėms per Klaipėdos terminalą importuoti gamtines dujas į Lenkiją, pranešė ministerija.

Kaip BNS informavo SGD terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“, ilgalaikių terminalo pajėgumų skirstymo pradžia bei jų rezervavimas nuo 2023 metų planuojamas birželio–liepos mėnesiais.

Lietuva jau baigė dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybas, o Lenkija planuoja savo dalį užbaigti šių metų viduryje.

Tikimasi, kad 2024-aisiais pradėjus veikti Ostralenkos elektrinei Lenkijoje ji gamtinėmis dujomis bus aprūpinama iš SGD terminalo Klaipėdoje. Be to, 2026-2028 metais GIPL pajėgumai į Lenkiją turėtų padidėti, nes „Gaz-System“ parengtame 10 metų plėtros plane numatytas dujų vartojimo augimas,yra skelbusi „Klaipėdos nafta“.

Lietuvos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriai šiuo metu diskutuoja ir dėl sprendimų, kaip optimaliai išnaudoti jungtį ir didinti tiekimo konkurencingumą visame Baltijos regione.

Be kita ko, šalys susitarė atnaujinti dvišalės energetikos darbo grupės, vadovaujamos viceministrų, veiklą. Ji pirmiausia svarstytų bendradarbiavimą jūrinio vėjo, saulės, vandenilio energetikos plėtros klausimais.

Lietuva pasiūlė artimiausią jos posėdį surengti Vilniuje pirmąjį šių metų pusmetį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją