Lietuvos Aukščiausiasis Teismas sausio 6 dieną atsisakė priimti PST skundą ir nagrinėti bylą kasacine tvarka. Teismas tokį sprendimą motyvavo iš esmės tuo, kad byla mažai reikšminga visos Lietuvos teismų ir viešųjų pirkimų praktikai, pranešė PST.

„Teismo sprendimas ir ginčo baigtis įmonės tolesnei veiklai įtakos neturės, kadangi šiuo metu jos galimybėms dalyvauti viešuosiuose pirkimuose ribojimai nebetaikomi“, – rašoma pranešime per Vilniaus „Nasdaq“ biržą.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai lapkričio 25 dieną atmetė PST skundą ir paliko galioti įmonei nepalankią Panevėžio apygardos teismo rugsėjį priimtą nutartį – teismas tuomet atmetė PST prašymą panaikinti IAE sprendimą pašalinti bendrovę iš konkurso.

Pasak teismo, įmonė nepagrįstai kvestionuoja įsiteisėjusį Konkurencijos tarybos nutarimą, o nesumokėta bauda ir palūkanos suteikia realų pagrindą abejoti jos patikimumu vykdant ypatingos svarbos ir itin reikšmingą sutartį.

Teismas pabrėžė, jog Konkurencijos tarybos nubausta PST nebendradarbiavo tiriant ir išsiaiškinant vieną sunkiausių konkurencijos pažeidimų – draudžiamus susitarimus su konkurentais, todėl IAE neturėjo pagrindo įmonės įvertinti kitaip nei taryba.

Pernai birželį PST pasiūlymą konkursui atmetusi IAE teigė, jog už dalyvavimą kartelyje nubausta įmonė įvykdė tik vieną reikalavimą – dėl prevencinių priemonių. Dar dviejų iš trijų privalomų vadinamųjų apsivalymo reikalavimų – sumokėti baudą ir bendradarbiauti išaiškinant pažeidimą – įmonė neįvykdė, todėl pagal įstatymą neturėjo teisės dalyvauti konkurse.

PST teigė, kad IAE neturėjo pastabų ir priekaištų įmonės patikimumui dėl įgyvendintų priemonių, siekiant ateityje išvengti kartelinių susitarimų.

Konkurencijos taryba 2017 metais PST skyrė skyrė 8,5 mln. eurų, o bankrutuojančiai Vilniaus statybų bendrovei „Active construction management“ (buvusiai „Irdaiva“) – 3,7 mln. eurų baudas už tai, kad jos prieš septynerius metus buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės skelbtuose darželių atnaujinimo konkursuose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pernai birželį galutinai pripažino, kad baudos skirtos pagrįstai.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pernai vasarą sutiko leisti PST mokėti baudą dalimis, o Konkurencijos taryba tokį sprendimą apskundė teismui.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šią savaitę galutinai atmetė PST skundą ir panaikino antstolio patvarkymą dėl PST skirtos baudos mokėjimo dalimis. Pasak teismo, antstolis, leidęs PST dalimis sumokėti jai už kartelinį susitarimą skirtą baudą – su palūkanomis ji siekia 10,3 mln. eurų – viršijo įgaliojimus.

VMI šiuo metu nesidera su PST dėl to, kaip įmonei sumokėti baudą, o dėl taikos sutarties sąlygų spręs tik gavusi Europos Komisijos sprendimą

PST pagal grafiką baudą ketino sumokėti per 120 mėnesių – po 85,8 tūkst. eurų kas mėnesį.

Pernai spalį jau trečią kartą paskelbtame IAE atliekyno konkurse buvo gauti trys pasiūlymai, tačiau jo dalyviai oficialiai neskelbiami.

Be PST, BNS žiniomis, jame dalyvauja dar dvi Lietuvos statybų įmonės – „Icor“ grupės įmonė „Axis Tech“ bei „Eikos statyba“.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu, todėl rangovą turės patvirtinti ir Vyriausybė. Taip siekiama išvengti situacijos, kai didelės vertės IAE uždarymo projektus laimėjo Vokietijos „Nukem“, vėliau tapusi Rusijos atominės energetikos statybos milžinės „Rosatom“ bendrovės „Atomstrojeksport“ valdoma įmone.

Į atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų, ir galės būti saugomos 300 metų. Jis bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.