„Žinutė, kurią labai aiškiai nori pasakyti ES: Bendrija šiuo metu susidūrusi ne su gamtinių dujų tiekimo krize, bet laikinu spaudimu dujų kainoms. Tą reikia labai aiškiai suprasti“, – teigė ji.

Antradienį naujienų agentūra AFP pranešė, kad Europoje gamtinių dujų kainos, dėl šaltos žiemos ir tvyrančios geopolitinės įtampos tarp ES ir Rusijos, pakilo į visų laikų aukščiausią lygį – nuo pirmadienio dujų kaina šoktelėjo 20 proc. ir antradienio popietę siekė 175 Eur/MWh.

Taip pat skelbiama, kad Rusijos dujų tiekėja „Gazprom“ sumažino gamtinių dujų tiekimą Jamalo-Europos dujotiekiu. Naujienų agentūra „Reuters“ rašė, kad antradienį dujų srautas juo buvo sustojęs, o vėliau pakeitė kryptį į rytus – iš Vokietijos Lenkijos link.

Kaip „Reuters“ sakė britų energijos rinkų tyrimų bendrovės „Energy Aspects“ atstovas, šios žiemos Europos dujų atsargos yra itin nedidelės, todėl žemynas gerokai labiau priklausomas nuo importo nei ankstesniais metais.

Savo ruožtu energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį LRT televizijai teigė, kad Lietuvai dujų užteks.

„Lietuva yra saugi – „Ignitis“ turi dujų Inčukalnyje (Inčukalno dujų saugykloje Latvijoje – ELTA), veikia suskystintų gamtinių dujų terminalas, jei reikės, po naujų metų atsigabensime dar papildomus krovinius“, – sakė jis.

Dėl užsitęsusios ir šaltos žiemos, Europos dujų atsargos buvo išsekusios dar pernai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)