Su pirmąja patogesnės šilumos sąskaita panevėžietis sužinojo turėsiąs susimokėti ir už laikotarpį, kai dar nė neturėjo naujos krosnies. Liūdnoka naujiena ir visiems kitiems vartotojams – nuo kitų metų dujų kaina augs.

Nustebino pirmoji sąskaita

„Gyvenu nuosavame name. Kai turėjau daugiau sveikatos, užtekdavo malkinės krosnies, pats ją pasikūrendavau. Bet šiais metais nusprendžiau pasilengvinti naštą“, – teigia dujomis nuo spalio šildyti savo būstą nusprendęs pensininkas.

Iki tol buitines dujas jis naudojo tik virtuvėje maistui gaminti. Už jas ir dabar moka po 0,56 euro už kubinį metrą. Dar 0,56 euro moka abonentinio mokesčio. Tokios energijos Kazimieras daug nesunaudoja. O prieš porą mėnesių nusipirko ir gamtinėmis dujomis kūrenamą krosnį, ją prijungė ir be jokios papildomos sutarties ėmė šildytis. Kubinis metras tokio kuro šilumai, panevėžiečio teigimu, kainuoja 0,41 euro.

„Per pirmą mėnesį sukūrenau apie 250 kubinių metrų dujų, išėjo apie 100 eurų. Patogu, šilta ir gerai. Bet nustebau, kad su pirma sąskaita radau skolą – 23,73 euro“, – stebisi senjoras.

Mokės ištisus metus

Kazimieras išsiaiškino, kad tokia suma jam pateikta už laiką nuo pat šių metų pradžios kaip paslaugos abonentinis mėnesio mokestis. Už devynis mėnesius dar iki krosnies įrengimo panevėžiečiui už dujas suskaičiuotas po 3,99 euro abonentinis mokestis, bet iš bendros sumos atskaičiuotas per tą laiką sumokėtas abonentinis už dujas, naudojamas maisto gamybai.

„Nuėjau aiškintis su operatoriumi. Įmonėje „Ignitis“ man pasakė, kad tokia mokesčio sistema už dujas. Bet tai čia neteisybė – kodėl turiu mokėti už tai, ko nenaudojau. Net krosnies dar nebuvo“, – piktinasi Kazimieras.

Jis negali patikėti, kad dabar teks visus metus mokėti už dujas šildymui, net vasarą, kai krosnis net nedirbs.

„Ir ne vienas aš čia taip nesuprantu. Kalbėjau su keliais pažįstamais, jie man patvirtino, kad iš tikrųjų taip ir mokama. Visi nepatenkinti, bet nenori nervų gadinti. O aš negaliu ramiai reaguoti į tokius dalykus“, – tvirtina panevėžietis.

Perlipo į kitą grupę

Bendrovės „Ignitis“ Komunikacijos tarnybos ryšių su visuomene projektų vadovas Lukas Zadarackas paaiškino, kad panevėžiečio minėta 23,73 euro skola susidarė dėl to, kad šiam klientui buvo atliktas perskaičiavimas už visus 2021 metus.

„Tai buvo atlikta po to, kad šiame objekte, kliento prašymu, pakeista dujų vartojimo paskirtis iš dujų naudojimo dujinėms viryklėms į šildymo. Vadinasi, jis buvo priskirtai kitai kainų grupei ir vartotojų kategorijai, kurioje per metus suvartojama daugiau nei 300 kubinių metrų dujų“, – teigė įmonės atstovas.

Anot jo, panevėžiečio skola susiformavo, mat jis per šiuos metus suvartojo 345 kubinius metrus gamtinių dujų.

„Klientui pateikus prašymą priskirti jį kitai kainų grupei dėl planuojamo didesnio arba mažesnio dujų vartojimo, kurį lemia pasikeitusi dujų vartojimo paskirtis, tiekėjas kainų grupę pakeičia iš karto gavęs prašymą ir atlieka perskaičiavimą. Perskaičiavimai taip pat atliekami ir be atskiro vartotojo prašymo, jei per metus suvartojama daugiau kaip 300 kubinių metrų gamtinių dujų“, – pabrėžė L. Zadarackas.

Vartotojų daugėja

Anot L. Zadaracko, sąskaita už šildymui suvartotas gamtines dujas yra skaičiuojama remiantis apskaitos prietaiso rodmenimis. Plano „Optimalus“, kurį dažniausiai renkasi šildymui dujas naudojantys namų ūkiai, klientai moka 3,99 euro. Mėnesinį abonentinį mokestį ir 41 euro centą už kiekvieną suvartotą dujų kubinį metrą.

Mažiau suvartojantieji patenka į „Minimalų“ planą, daugiausia – į „Maksimalų“. Kiekvieno plano kainos skiriasi.

Šiuo metu Panevėžyje yra per 6 000 buitinių vartotojų, kurie šildo patalpas ar ruošia karštą vandenį gamtinėmis dujomis. Jie vidutiniškai suvartoja nuo 300 ir 20 000 kubinių metrų dujų per metus.

„Kaip ir visoje Lietuvoje, šios grupės vartotojų skaičius nuosekliai auga ir Panevėžyje“, – teigė bendrovės ryšių su visuomene projektų vadovas.

Laukia kainų šuolis

Nuo Naujųjų dujų vartotojų laukia ne itin maloni naujiena. Dujų kainos augs. Mėnesinis abonentinis mokestis visų trijų paslaugos planų liks toks pat, bet keisis kaina už sunaudotą dujų kiekį.

Priklausomai nuo pasirinkto plano, klientams ateinančių metų pirmąjį pusmetį dujų kaina sieks nuo 53 iki 80 euro centų už kubinį metrą.