„Tačiau šis kainų mažėjimas, tikėtina, nebus toks, kad jos nukristų iki 20 eurų už megavatvalandę ribos, ypač jeigu Europos požeminės dujų saugyklos bus stipriai ištuštintos po šios žiemos“, – komentare BNS teigia elektros ir dujų tiekėja „Ignitis“.

Anot jos, kalbant apie perspektyvas, dujų kainas žiemą lems keli veiksniai: oro temperatūra, dujų pasiūlos pakankamumas (ypač kalbant apie rusiškų dujų srautus į Europą) bei kiek ilgai Europa išlaikys savo saugyklų teikiamą lankstumo pranašumą. Atšalus orams Europoje pastebima, kad dujų šiuo metu iš požeminių saugyklų yra išimama daugiau nei įprasta šiuo laikotarpiu.

„Prie dujų kainas formuojančių veiksnių nežinomuoju išlieka ir naujų galimų karantinų ribojimų mastas dėl naujos COVID atmainos. Pradėjus uždarinėti Europos šalių ekonomikas, dujų paklausa kristų, o tai galėtų sušvelninti spaudimą kainoms“, – aiškina bendrovė.

„Taigi, tikrai yra daug pagrindo manyti, kad šią žiemą dujų kainos išliks volatilios ir daug aukštesnės nei esame įpratę matyti“, – teigia „Ignitis“.

Pasak bendrovės, kalbant apie ateinančių metų vasarą, kainos labai priklausys nuo Europos požeminių dujų saugyklų užpildymo pasibaigus žiemos sezonui, kokios bus alternatyvių energetinių žaliavų kainos, suskystintų gamtinių dujų kainos ir dujų pasiūla vamzdynais.

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorės „Klaipėdos naftos“ komercijos direktorius Mindaugas Navikas teigia, kad dujų kainas dabar sukėlę veiksniai pavasarį jau neturėtų galioti.

„Tai (aukštos kainos – BNS) susiję su tomis pačiomis priežastimis – nepilnomis talpyklomis, mažesniu pristatytu dujų kiekiu, su prognozuojama šalta žiema ir panašiai. Visi šitie faktoriai nebegalios nuo pavasario, tai todėl tikimės, kaip ir visi, kad sulig pavasariu tos dujų kainos sugrįš į daugiau arba mažiau tradicinį lygį“, – BNS sakė M. Navikas.

Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos (NLEA) ekspertas Rytas Staselis svarsto, kad dujų tiekimo ir jų kainų klausimo Europoje reiktų imtis politiniu lygiu.

„Ko gero, čia jau labiau reikia Europos Komisijos indėlio šiuo požiūriu, tai mūsiškiai turėtų pušinti (paraginti) Europos Komisiją (...) Pasižiūrėti, kokios yra galimybės Olandijoje, kokios galimybės Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje – turėti visą tą paletę ant stalo, kur galima būtų stumdyti ir organizuoti tokį bendresnį tiekimą Europai“, – komentavo ekspertas.

„Radikaliai paveikti situacijos, kuri dabar susidarė, galimybių nėra, bet bent jau pamėginti maksimaliai minimizuoti tas pasekmes – vėlgi, reikia proto ir pastangų“, – pridūrė jis.

Komentuodami elektros kainas rinkoje „Ignitis“ ekspertai primena, kad Skandinavijos rinkoje pagrindiniai kainas veikiantys veiksniai yra vandens rezervuarų užpildymas, dujų kainos, emisijų kainos ir esamos ar būsimos elektros jungtys su kitomis Europos šalimis.

Pavyzdžiui, Europoje fiksuojant smarkų elektros kainų kilimą, auga ir naudojamų jungčių tarp Skandinavijos šalių ir kitų Europos valstybių srautai (o tai kelia kainas pačioje Skandinavijos rinkoje).

„Šiuo metu ateities sandorių rinkoje matomas potencialus elektros kainų mažėjimas po žiemos periodo. Vis dėlto jeigu žiema bus šalta bei sausa ir tokiu būdu toliau mažės rezervuarų užpildymo lygis Skandinavijoje, mes galime pamatyti kylančias tolimesnių periodų kainas. Kadangi Lietuva ir visos Baltijos valstybės tiesiogiai dalyvauja „Nord Pool“ biržoje, visi šie paminėti veiksniai tiesiogiai daro bei darys įtaką ir elektros kainoms Lietuvoje“, – teigė „Ignitis“.

Reaguojant į smarkų dujų ir elektros brangimą rinkose, Lietuvoje nuspręsta paskirstyti buitinių vartotojų mokėjimus už dujas ilgesniam laikui, o šimtams tūkstančių elektros vartotojų suteikta daugiau laiko pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)