„Mums reikia išsiaiškinti, ar rinkoje buvo kokių nors tyčinių iškraipymų. Taip pat reikalinga nepriklausoma analizė, ar aktualus dabartinis kainodaros modelis, ar jį būtina pakeisti“, – pareiškė ministras, kurį cituoja estų portalas „Postimees“.

„Postimees“ anksčiau rašė, kad birža „Nord Pool“ nuo lapkričio 9 dienos darė klaidų apskaičiuodama elektros energijos paros kainą, todėl visą lapkritį vartotojams buvo teikiami neteisingi duomenys.

Kalbėdamas apie bendrą padėtį energijos rinkoje, ministras pažymėjo, kad daugelis bendrovių dėl Estijoje stebimo spartaus energijos kainų kilimo susidūrė su dideliais finansiniais sunkumais, todėl reikės imtis priemonių, kurios leistų sušvelninti šį poveikį.

„Daugelis bendrovių dėl smarkiai pakilusių energijos kainų susidūrė su dideliais finansiniais sunkumais, todėl buvo priverstos stabdyti gamybą. Be ilgalaikių investicijų, mums taip pat reikia spartesnių veiksmų žaliajai ir inovacinei pertvarkai. Apyvartos mokesčio sumažinimas netaps išeitimi verslininkams“, – mano A. Suttas.

Vien praėjusią savaitę elektros energijos kaina „Nord Pool“ Estijos kainų zonoje pakilo 56 proc. iki 294,6 euro už megavatvalandę. Lietuvoje ir Latvijoje kainos taip pat įspūdingai pakilo – atitinkamai 60 proc. iki 301 euro už MWh ir 58 proc. iki 298 eurų už MWh.

Dėl elektros brangimo praėjusią savaitę buvo sustabdyta „Estonian Cell“ celiuliozės gamykla.

Bendrovės duomenimis, jos išlaidos dujoms ir elektrai vien lapkritį padidėjo maždaug 1,5 mln. eurų, o per kelis pastaruosius mėnesius planuotas išlaidas viršijo 5 mln. eurų, todėl gamyba gruodžio 8 dieną buvo sustabdyta.