Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ teigia, kad visoje Europoje laikosi rekordiškai aukštos kainos, kurias nulėmė kelios viena su kita susijusios priežastys.

„Visų pirma, atšalus orams padidėjo elektros suvartojimas ir sumažėję generacijos pajėgumai – Baltijos šalyse planuotai ir neplanuotai neprieinami keturi svarbūs ir dideli gamintojai, taip pat itin maža vėjo generacija. Be to, Lietuvos elektrinėje vykdomas kombinuoto ciklo bloko remontas“, – BNS komentavo „Litgrid“.

Anot jos, šiuo metu maksimaliai išnaudojami Lietuvos pralaidumai su Lenkija ir Švedija, be to, poreikis kompensuojamas dėl aukštų dujų kainų brangia gamybos savikaina išsiskiriančiomis elektrinėmis.

„Tokios elektros kainos biržoje fiksuojamos pirmą kartą istorijoje“, – atkreipia dėmesį operatorė.

Nepriklausomos elektros tiekėjos „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga taip pat teigia, kad kainos išskirtinės. Vis dėlto, anot jo, brangimas nėra visiškai netikėtas ir buvo prognozuojamas jau kurį laiką.

„Tokių kainų tikrai nesame matę, bet apie labai didelių kainų rizikas mes kalbame jau seniai (...) Toks lygis, tai galbūt taip – siurprizas, bet kad bus kainos didelės, tai čia tikrai nieko naujo“, – BNS kalbėjo M. Giga.

Eksperto teigimu, be to, kad pabrango apyvartiniai taršos leidimai ir gamtinės dujos, elektrą brangina ir tai, kad mažiau prieinami turimi atsinaujinančios energetikos resursai.

„Kai ateina šalčiai, pavyzdžiui, dabar šitas specifinis periodas, – vėjo nėra dėl šalčių. Nėra hidro. Nekalbant apie saulę. Tie šaltiniai, kurie yra dabar, jie labai brangūs ir nespėja su tuo poreikiu, staiga išaugusiu dėl šalčių. (...) Šiandieną viskas susidėjo, tikimės, kad labai ilgai nesitęs“, – kalbėjo „Elektrum Lietuvos“ vadovas.

Tačiau, anot jo, gali būti, kad šie naujausi rekordai – dar ne pabaiga: „Jeigu ženkliai didės šalčiai, yra galimybė, kad pamatysime dar ir ne to“.

„Litgrid“ sako, kad sunku prognozuoti, kaip keisis kainos ateityje, tačiau dideli šalčiai tęsis dar kelias dienas.

„Vertinant bendrai, Europos dujų rezervai senka itin sparčiai jau nuo pat žiemos pradžios, todėl jeigu žiema išliks šalta – dujų kainos neturėtų mažėti iki pat pavasario, darydamos aukštą spaudimą ir elektros kainoms“, – sako operatorė.

Analogiška situacija yra visose Baltijos šalyse ir Suomijoje.

„Dėl šaltų orų ir šildymo poreikio stipriai auga elektros energijos suvartojimas (šiandien Lietuvoje fiksuotas momentinio suvartojimo rekordas), generacija neprieinama, nėra vėjo“, – priežastis vardijo „Litgrid“.

Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje pirmadienį rytdienos sandorių (angl. day-ahead) kaina antradienio rytui pašoko iki 1000,07 euro už megavatvalandę. Tokia pati kaina 7-8 val. ryte buvo ir Estijoje, Latvijoje, Suomijoje.

Tuo metu trečiadieniui valandinė kaina Lietuvoje tam pačiam rytiniam laikotarpiui maždaug perpus mažesnė (550 eurų), o maksimali dienos valandinė kaina trečdaliu mažesnė – 666,77 euro už MWh. Beveik identiška padėtis yra ir Latvijoje, Estijoje bei Suomijoje.

Praėjusią savaitę, palyginti su ankstesniąja, elektra trijose Baltijos šalyse brango apie penktadalį iki 188 euro už MWh.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)