Planuojamas investicijų kryptis ir tikslus, investicijų rezultatus bei numatomas naudas ESO klientams ir skirstymo tinklui bendrovė detalizuoja paskelbtame 10 metų investicijų plane.

Išlaikoma tinklo patikimumo ir efektyvumo skatinimo kryptis skirta užtikrinti nepertraukiamą ir kokybišką energijos skirstymą saugiu aplinkai elektros ir dujų tinklu. Viena iš svarbių programos priemonių, kaip pažymi ESO, – elektros tinklų oro linijų keitimas požeminėmis, prioritetą teikiant dažnai atsijungiančių ir avaringų linijų keitimui, miškingoms teritorijoms bei įtampos kokybės gerinimo sprendimams. Taip pat senų gamtinių dujų vamzdynų rekonstravimui ir nepatikimų kitų elektros ir gamtinių dujų tinklo elementų keitimui bei rekonstravimui.

Siekiant pagreitinti energijos tiekimo atkūrimą įvykus sutrikimams ir toliau bus diegiama įranga, užtikrinanti tinklo automatizavimą ir valdymą. Papildomai bus diegiami pažangūs ir inovatyvūs sprendimai, ypač siekiant užtikrinti sklandų ir optimalų paskirstytų energijos šaltinių ir elektromobilių krovimo stotelių integravimą, bei turto valdymo skaitmenizavimo sprendimai. Ieškant optimaliausių sprendimų, numatoma vykdyti bandomuosius projektus, kuriems pasiteisinus būtų įgyvendinti didesnės apimties projektai.

Antra svarbi kryptis – tai siekis įgalinti elektros rinkos transformaciją bei vystymąsi bei skatinti klientų aktyvumą renkantis energijos tiekėją. Didelis dėmesys skiriamas atsinaujinančių išteklių generacijos integracijai į tinklą bei lanksčių paslaugų vystymuisi.

Pagrindinė šios programos priemonė yra išmaniųjų skaitiklių diegimas. Šis technologinis sprendimas ESO tinkle užtikrins duomenų tikslumą ir savalaikiškumą bei įgalins rinką ir vartotojus kurti aukštesnės kokybės paslaugas. Tikslius ir greitus duomenų mainus tarp rinkos dalyvių ir rinkos procesų vystymąsi užtikrins duomenų apsikeitimo platforma. Tokiu būdu bus sudarytos prielaidos rinkos dalyvių konkurencijai – atitinkamai įvairesnėms ir geresnėms paslaugoms klientams bei jų patirčiai, teigiama ESO pranešime.

Suplanuotų investicijų finansavimui ESO naudos elektros ir dujų skirstymo tarifo skiriamas, Europos Sąjungos ir kitas dotacijas bei skolintas lėšas. Investicijų plane numatyti investiciniai projektai bus derinami su Valstybine energetikos reguliavimo taryba (VERT). ESO investicijų planą numatoma atnaujinti ir suderinti su VERT teisės aktų numatyta tvarka – iki šiol planas buvo atnaujinamas kasmet, tačiau nuo 2022 m. tai bus daroma kas dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)