„Tai, kad Baltarusija įgyvendino dalį „streso testų“ reikalavimų, nėra šios elektrinės saugumo įrodymas. Dauguma jų grįsta techniniais dokumentais, tuo metu realybėje mes ne kartą girdėjome apie reikšmingus incidentus tiek statant, tiek eksploatuojant branduolinę elektrinę“, – sakė ministras, akcentuodamas, kad nustatytų tarptautinių branduolinės saugos reikalavimų nesilaikoma nuo Astravo AE vystymo pradžios.

Anot ministro, ES „streso testai“ yra labai ribotos apimties, sukurti tikrinti branduolines elektrines po Fukušimos branduolinio incidento ir neatliepia visų modernių tarptautinių branduolinės saugos užtikrinimo reikalavimų, ypač vertinant elektrinės vietos parinkimą. Energetikos ministras taip pat priminė, kad 2020 m. gruodžio 11 d. Europos Vadovų Tarybos išvadas, kuriose Europos lyderiai vienbalsiai ragino užtikrinti Astravo AE branduolinę saugą ir užkirsti kelią nesaugiai pagamintos elektros energijos importui, bei paragino tęsti diskusijas šiuo klausimu.

Pasak pranešimo, D. Kreivys ES Energetikos taryboje Astravo AE klausimą iškėlė po to, kai Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupė (ENSREG) patvirtinto streso testų rekomendacijų įgyvendinimo Astravo AE peržiūros ataskaitą. Europos Sąjungos šalyse branduolinių elektrinių sauga yra vertinama, atsižvelgus į visus šiuolaikinius saugos reikalavimus apimantį standartų ir reikalavimų rinkinį, ir nuo pat Astravo AE projekto vystymo pradžios Lietuva laikosi pozicijos, kad visas šių standartų ir reikalavimų rinkinys turi būti besąlygiškai įgyvendintas. Šiame etape tai reiškia, kad Baltarusijos AE 1-ojo ir 2-ojo energijos blokų eksploatavimo ir paleidimo darbai turi būti sustabdyti, kol visi saugos klausimai nėra išspręsti.

Energetikos tarybos posėdyje ministrai taip pat diskutavo apie augančių energijos kainų augimo problemos sprendimus Europoje. D. Kreivys akcentavo, kad Lietuva palaiko ES vidaus energijos rinkos tolesnę integraciją, kaip geriausią ilgalaikį sprendimą, tačiau reikia ieškoti ir lanksčių mechanizmų, kurie leistų sumažinti energijos kainų svyravimus. Dideli kainų svyravimai mažina ES verslo globalų konkurencingumą. Ministrai aptarė ES Energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūros (ACER) atliekamo tyrimo dėl priežasčių ir galimų priemonių energijos kainoms suvaldyti preliminarius rezultatus. Galutinė ACER ataskaita bus parengta balandį; D. Kreivys kvietė joje pateikti konkrečius pasiūlymus dėl ilgalaikių tvarių ir efektyvių sprendimų.

Energetikos tarybos posėdyje svarstyti ir Atsinaujinančių energijos išteklių ir Energijos vartojimo efektyvumo direktyvų pasiūlymai, kurie įgalins ES pasiekti nustatytus klimato srities tikslus 2030 m. Beveik visos valstybės narės sutaria dėl direktyvose nustatytų tikslų siektinumo, tačiau norėtų daugiau lankstumo šalims renkantis nacionaliniu lygiu tinkamiausias priemones, kurios atlieptų šalių specifiką ir startines pozicijas.