Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios padidėjo 2,48 JAV dolerio, arba 3,41 proc., iki 75,2 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šie sandoriai atpigo 9,5 JAV dolerio, arba 11,6 proc., iki 72,72 JAV dolerio už barelį.

O sausio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) ūgtelėjo 2,96 JAV dolerio, arba 4,34 proc., iki 71,11 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šių sandorių vertė sumažėjo 10,24 JAV dolerio, arba 13,1 roc., iki 68,15 JAV dolerio už barelį.

Praėjusios savaitės pabaigoje spaudimą kainoms sukėlė nerimas dėl mažėjančios paklausos, Pietų Afrikos respublikoje (PAR) aptikus naują koronaviruso variantą omikron.

Penktadienį Pietų PAR sveikatos apsaugos ministerija žurnalistams pranešė apie sparčiai kai kuriuose šalies regionuose plintantį naują koronavirusinės infekcijos variantą, pavadintą B.1.1.529. Jis taip pat buvo aptiktas kaimyninėje Botsvanoje. Kiek vėliau šios atmainos atvejų nustatyta Honkonge, Izraelyje ir Europoje.

Naujasis koronaviruso variantas atsirado tada, kai Europos šalys kovoja su nauja COVID-19 sergamumo banga. Austrija jau yra paskelbusi apie karantino įvedimą, o Vokietija ir Nyderlandai įvedė apribojimus žmonėms, kurie nėra pasiskiepiję nuo COVID-19.

Naftos kainų atsigavimą pirmadienį palaiko lūkesčiai dėl agresyvių OPEC+ priemonių, reaguojant į spaudimą rinkai žemyn, rašo „Trading Economics“. Organizacija jau perkėlė planuotą posėdį iš antradienio į ketvirtadienį, kad turėtų daugiau laiko įvertinti naujojo koronaviruso varianto poveikį pasaulio ekonomikai ir naftos paklausai.

Tuo pat metu rinkos dalyviai mano, kad OPEC+ gali sumažinti gavybą, atsisakydama planuoto padidinimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją