Trečiadienį vykusiame neeiliniame visuotiniame „Litgrid“ akcininkų susirinkime pritarta sudaryti projektavimo ir rangos darbų sutartis su pirkimus laimėjusiomis tiekėjų grupėmis, pranešė bendrovė.

Akcininkai pritarė 20,993 mln. eurų (su PVM) vertės sutarčiai su „Connecto“ įmonių Lietuvoje ir Estijoje, taip pat „Empower“ ir „Empower-Fidelitas“ konsorciumu, turėsiančiu statyti 330 kV oro liniją Kruonio HAE– Bitėnai tarp Jurbarko ir Kybartų.

Bendrovės „Kauno tiltai“ ir „Litenergoservis“ už 56,785 mln. eurų (su PVM) įsipareigotų pastatyti 330 kV oro liniją Darbėnai–Bitėnai.

„Litgrid“ artimiausiu metu sudarys sutartis su pirkimus laimėjusiomis dviem tiekėjų grupėmis.

Pagal sutartis darbai turi būti atlikti iki 2025 metai.

Pirkimo laimėtojai parengs techninius projektus ir atliks rangos darbus naujai statomose ir rekonstruojamose linijų atkarpose Klaipėdos, Šilutės, Pagėgių, Jurbarko, Šakių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybėse.

Šios linijos užtikrins patikimą perdavimo tinklo veiklą nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ ir atsijungus nuo aukštos įtampos elektros perdavimo linijų Rusijos Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje.

„Tai bus dvi naujos elektros perdavimo linijos, kurios yra reikalingos ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Jos sujungs Darbėnus, kuriuose prasidės naujai suplanuota „Harmony Link“ jungtis, su šiuo metu pagrindine Lietuvos sistemos rezervą užtikrinančia Kruonio hidroakumuliacine elektrine, įsikūrusia tarp Kauno ir Elektrėnų“, – pranešime teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

330 kV elektros perdavimo linijos Darbėnai-Bitėnai statybos projektą sudaro du etapai. Pirmuoju rekonstruojama linijos Klaipėda–Grobinė atkarpa nuo būsimos Darbėnų pastotės iki Kretingos–Klaipėdos rajonų ribos. Rekonstrukcijos metu linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Šiuo metu jau baigiami pirmojo etapo projektavimo darbai.

Naujai užbaigtas projektavimo ir rangos darbų pirkimas apima antrąjį etapą: linijos Klaipėda–Grobinė rekonstrukciją Klaipėdos rajone, statomą 12 km ilgio naują linijos atkarpą aplink Klaipėdos ir Gargždų miestus bei rekonstruojamą maždaug 80 km linijos Klaipėda-Šyša-Bitėnai atkarpą nuo naujai pastatytos linijos iki Bitėnų transformatorių pastotės.

Didžioji linijos dalis bus rekonstruojama keičiant atramas ir pridedant antrąją grandį esamų linijų apsaugos zonos ribose, nauja atkarpa, apeinanti Gargždų ir Klaipėdos miestus, suformuos naują apsaugos zoną.

Pabaigus abu etapus, 140 kilometrų ilgio linija Darbėnai–Bitėnai sujungs Kretingos savivaldybėje planuojamą Darbėnų pastotę su Pagėgių savivaldybėje esančia Bitėnų pastote.

Linijos Kruonio HAE–Bitėnai bendras ilgis siekia 211 kilometrų, iš jų apie 62 kilometrų atkarpoje Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko rajonų savivaldybėse bus formuojamas naujas inžinerinis koridorius, o beveik 39 kilometrų atkarpoje numatyta esamos linijos dalies nuo Jurbarko iki Bitėnų rekonstrukcija, panaudojant esamą infrastruktūros koridorių.

Šį projektą sudaro trys etapai. Pirmuoju rekonstruojama dalis linijos nuo Jurbarko iki Bitėnų, linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Šiuo metu jau pabaigti pirmojo etapo projektavimo darbai, vyksta techninio projekto ekspertizė.

Užbaigtas projektavimo ir rangos darbų pirkimas apima antrąjį etapą, kuriame bus statoma nauja linija nuo rekonstruotos atkarpos iki esamos 330 kV linijos Kruonio HAE–Sovietskas Vilkaviškio rajono savivaldybėje.

Šiuo metu taip pat vyksta trečiojo etapo pirkimas, šiuo etapu bus vykdomas Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas ir naujai suformuotos linijos prijungimas.

330 kV elektros perdavimo linijų Kruonio HAE-Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai statyba yra du iš 15-os strateginių valstybės projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizavimui su Europa. „Litgrid“ jau įgyvendino keturis iš šių projektų.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Sinchronizavimąsi su Europa planuojama baigti 2025 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)