Apie tai, kad naujo konversijos įrenginio statyboms Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamykloje išrinkta Džersio saloje registruota „Petrofac Ltd.“ Lenkijos naftos koncernas „Orlen“ pranešė spalio pabaigoje.

Tuo metu spalio pradžioje JK Stambaus sukčiavimo biuras paskelbė apie „Petrofac“ skirtą 77 mln. svarų sterlingų (apie 90 mln. eurų) baudą už tai, kad įmonė nesugebėjo 2011–2017 metais užkirsti kelio kyšininkavimui.

„Petrofac“ pripažino, kad jai nepavyko užkirsti kelio buvusiems grupės vadovams sumokėti 44 mln. JAV dolerių kyšių, skirtų laimėti daugiau nei 3,5 mlrd. JAV dolerių sutarčių naftos ir dujų pramonėje Irake, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Teisme pristatyta, kaip per 6 metų periodą „Petrofac“ grupės vyriausieji vadovai vykdė sudėtingas tarptautines schemas tam, kad paslėptų savo veiksmus“, – rašoma biuro pranešime.

Ten pat pažymima, jog tai yra trečiasis apkaltinamasis nuosprendis „Petrofac“. Buvęs įmonės pardavimų vadovas Davidas Lufkinas anksčiau dar du kartus buvo prisipažinęs kaltu dėl kyšininkavimo. Spalį jam skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 18 mėnesių.

Strateginė partnerystė

Spalį pati „Petrofac“ pranešė apie tai, kad pasirašė strateginės partnerystės sutartį su Rusijos valstybės valdoma „Gazprom“.

„5 metams pasirašytu bendradarbiavimo memorandumu bus siekiama paskatinti pramonės standartizavimą ir tvarų vystymąsi, Rusijos energetikos sektoriui siekiant plėsti savo veiklą tiek šalies viduje, tiek ir užsienyje“, – rašoma pranešime.

Anksčiau skelbta, kad gamyklos Mažeikiuose rangovo pasirinkimą tikrino Lietuvos vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija.

„Delfi“ lapkričio 8 dieną, pirmadienį, kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją su pasiteiravimu, ar tikrinimo metu šiai komisijai buvo žinoma apie „Petrofac“ gautą baudą ir bendradarbiavimą su „Gazprom“. Penktadienį popiet pateiktame atsakyme dėstoma, kad komisijos sprendimai ir juos nulėmusios aplinkybės nėra viešai atskleistina informacija, kadangi susiję tiek su įmonių komercine paslaptimi, tiek su žvalgybinio pobūdžio duomenimis.

„Komisija, gavusi bet kokio pareiškėjo prašymą atlikti investuotojo ar sandorio atitikties nacionalinio saugumo interesams vertina jį pagal Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo nuostatas, kiekvienas vertinimas yra individualus, o sandorio vertinimą lemia ne tik kitos sandorio šalies aplinkybės, bet ir galimos pačio sandorio grėsmės nacionaliniam saugumui aplinkybės“, – rašoma komentare.

Savo ruožtu „Orlen Lietuva atstovė spaudai Kristina Gendvilė perdavė, kad rangovas buvo išrinktas keliais etapais vykusio konkurso tvarka, atitinkančia vidaus reglamentą ir teisės aktų nuostatas.

„Kompanijos „Petrofac“ pasiūlymas atitiko visus kriterijus ir buvo geriausias techniniu bei ekonominiu požiūriu. Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, informacija apie ketinamą sudaryti sandorį buvo pateikta Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai, kuri buvo sudaryta Vyriausybės 2018 m. vasario 28 d. nutarimu Nr. 186.

Minėta komisija priėmė sprendimą nepradėti šio sandorio atitikties nacionalinio saugumo interesams patikros. Tai patvirtina, kad rangovas turi pilną teisę verstis verslu Lietuvoje ir atitinka visus bendradarbiavimo su strateginėmis įmonėmis kriterijus. Be to, į naujo konversijos įrenginio statybų projektą subrangovais bus įtrauktos tiek Lietuvos, tiek Lenkijos įmonės.

Tarptautinė kompanija „Petrofac“ turi didžiulę patirtį vykdant projektus naftos ir dujų pramonėje. Tarp esamų „Petrofac“ partnerių galite rasti tokias Europoje ir visame pasaulyje veikiančias bendroves kaip „Shell“, „Basrah Oil Company“, „Infinite Blue Energy Group“, „ONEgas“, šių metų rugsėjo mėnesį „Petrofac“ sudarė bendradarbiavimo sutartis su Jungtinės Karalystės ginkluotosiomis pajėgomis, Norvegijos bendrove „CO2 Capsol“, Libijos kompanija „Zallaf Libya Oil&Gas Exploration and Production Company“, Bahreino „Tatweer Petroleum“, žaliojo vandenilio tiekėja JK kompanija „Protium“ ir kt.

„Gazprom“ ir jo įsteigtas Naftos ir dujų technologijų institutas pasirašė dar eilę susitarimų, susijusių su mokslinio ir techninio bendradarbiavimo plėtra bei naftos ir dujų sektoriaus standartizavimu, t. y. susitarimai bendradarbiauti tuo pačiu metu pasirašyti ne tik su kompanija „Petrofac“, bet ir su kitomis Europoje labai gerai vertinamomis įmonėmis, tokiomis kaip Vokietijos „Uniper“, „Linde“ ir „Linde Engineering“, – rašoma komentare.

Kol kas jaučiasi ramus

Sutapimas, kad kaip tik šią savaitę „Orlen Lietuva“ gamykloje lankėsi Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija. Jos pirmininkas Justinas Urbanavičius sakė, kad apsilankymo metu apie „Petrofac“ skirtą baudą ir strateginį partnerį nežinojo.

„Gavęs jūsų laišką, kreipiausi į įmonės vadovybę, norėdamas išsiaiškinti, kokia situacija dėl jūsų iškeltų klausimų. Paaiškino man, kad tas klausimas yra žinomas, kad įmonės savininkai žino.

Dar sakė, kad bendradarbiauja su institucijomis, su Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija. Jie pareiškė, kad bent dabartiniais duomenimis, ta įmonė gali dirbti, bet pasikeitus informacijai, kiekvieną kartą bus svarstomas šis klausimas.

Tikrai atsakingai įmonė žiūri į šį dalyką. Taip, įmonė yra generalinis rangovas, laimėjęs visus darbus. Tačiau paaiškino, kad labai atidžiai seks ir žiūrės, kokie bus subrangovai įmonėje. Vertins, kad nebūtų susiję su skandalingais dalykais“, – perdavė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys.

J. Urbanavičius „Delfi“ sakė, kad kol kas dėl situacijos yra ramus.

„Lygtais neatsainiai žiūri, manau, atsakingas verslas, atsakingai sprendimus priima ir žino, su kuo dirba. Kiek suprantu, tikrai rimtai žiūri į šiuos dalykus“, – pridūrė pašnekovas.

„Petrofac“ pranešė, jog pagal sutartį ji įrengs naują katalizinio krekingo įrenginį, plės esamus pajėgumus, teiks inžinerines, viešųjų pirkimų, statybos ir kitas paslaugas.

Darbus numatoma baigti iki 2024 metų pabaigos.

„Petrofac“ yra kotiruojama Londono akcijų biržoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)