Parlamentarai ketvirtadienį nepritarė „valstiečių“ siūlymui leisti gyventojams liberaliau pasirinkti tiekėjus – neversti jų rinktis, o tik suteikti galimybę tai daryti: už pataisą balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 40, o susilaikė 29.

Vienas Elektros energetikos įstatymo pakeitimo iniciatorių Valius Ąžuolas tikino, kad pirmasis rinkos liberalizavimo etapas parodė, kad gyventojai, pasirinkę nepriklausomus tiekėjus, už elektrą turi mokėti brangiau.

„Siūlome, kad žmonės nebūtų prievarta verčiami rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, o tik sudarant galimybę, jeigu jie nori taip pasirinkti (...) Bankrutavus tiekėjui, pakilus drastiškai elektros kainai žmonės patenka į tą energetinį skurdą“, – aiškino V. Ąžuolas.

„Ir jeigu nepriklausomi tiekėjai tikrai tieks elektros energiją pigiau negu valstybinė įmonė, nereiks prievartos, pasirinks patys“, – teigė V. Ąžuolas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys tikino, kad yra priešingai – nepriklausomi tiekėjai gali pasiūlyti kur kas palankesnes kainas.

„Nepriklausomi tiekėjai turi galimybes, ypač žaliajai energetikai, sudaryti tiesiogiai sutartis su gamintojais ir fiksuoti pakankamai žemas kainas. Tai reiškia, kad dažnu atveju tokios kainos būna žemesnės, negu reguliuojama kaina. Ir čia yra pagrindinė nauda, kurią gauna vartotojas“, – tvirtino D. Keivys.

„Prisiminkime „Telekomą“. Šiandien ką mes turime su mobiliais operatoriais? Ateina daugybė paslaugų, ateina visai kitas kokybės aptarnavimo lygis ir kiti dalykai. (...) Tikrai yra naudingas dalykas. Nedarykime direktyvinių pažeidimų“, – pridūrė ministras.

Ekonomikos komiteto pirmininko Kazio Starkevičiaus teigimu, „valstiečių“ siūlymas neatitinka Lietuvos ir Europos Sąjungos suderinto elektros rinkos modelio bei iškraipo liberalizavimo procesą.

Pasak jo, dabar numatytos visos prevencinės apsaugos priemonės, jeigu nepriklausomas tiekėjas bankrutuotų.

Pagal įstatymą, nepasirinkusiems nepriklausomo tiekėjo vartotojams elektrą toliau tiektų ESO, tik jos kaina būtų ketvirtadaliu didesnė nei biržos „Nord Pool“ kaina.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) teigimu, pirmame rinkos liberalizavimo etape pernai elektros tiekėją pasirinko 99 proc. daugiausiai jos suvartojančių buitinių vartotojų.

Nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinko iš viso daugiau kaip milijonas buitinių vartotojų. Jų Lietuvoje yra apie 1,6 mln.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)