Dėl jų taryba bendrovėms buvo skyrusi milijonines baudas, tačiau jas panaikino teismai, o taryba buvo įpareigota atlikti papildomą tyrimą.

Jį atnaujinusi taryba atliko papildomą duomenų analizę ir konstatavo, kad neturi pagrindo apibrėžti rinką kitaip, nei ji apibrėžė 2015 metais.

„Atsižvelgdama į tai, jog Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) jau yra konstatavęs, kad toks rinkos apibrėžimas nėra tinkamas, o teismo sprendimas yra privalomas vykdyti, Konkurencijos taryba nusprendė pažeidimo procedūrą nutraukti“, – rašoma tarybos pranešime.

Šis sprendimas per mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

LVAT 2018 ir 2019 metais panaikino tarybos 2015 metų gruodžio sprendimą „Vilniaus energijai“ skirti 19 mln. eurų, o „First Opportunity“ – 3,529 mln. eurų baudas. Teismas taip pat nurodė tarybai atlikti papildomą tyrimą.

2018 metų birželį LVAT nurodė, kad taryba vertindama ginčo sandorius netinkamai pasirinko geografinę rinką, kurioje veikė įmonės – ji buvo apribota 100 kilometrų atstumu nuo Vilniuje veikusio „Vilniaus energijos“ biokuro katilo. Anot teismo, šiuo atveju turi būti atskirai nustatyta „First Opportunity“ dalis rinkoje, kurioje ji parduoda smulkintą biokurą, ir „Vilniaus energijos“ dalis rinkoje, kurioje ji perka smulkintą biokurą.

Tarybai pateikus papildomų argumentų dėl geografinės rinkos apibrėžimo, LVAT 2018 metų gruodį atnaujino bylos nagrinėjimą, tačiau savo sprendimo nepakeitė.

Konkurencijos taryba 2015 metais nustatė, kad bendrovės susitarė, jog „Vilniaus energija“ penkerius metus šilumos gamyboje naudojamą biokurą pirks tik iš „First Opportunity“. Tokiu būdu, anot tarybos, „Vilniaus energija“ nepasinaudojo galimybe biokurą pirkti iš kitų tiekėjų galimai mažesnėmis kainomis, todėl šis susitarimas galėjo turėti neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams.

Energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad „Vilniaus energija“ iš tuometinės „Bionovus“ biokurą pirko iki 50 proc. brangiau nei rinkoje. Buvusi Kainų komisijos (dabar VERT) vadovė Inga Žilienė anksčiau yra sakiusi, kad „Vilniaus energija“ už biokurą mokėdavo po 250 eurų už toną naftos ekvivalento, kai biržoje jis kainavo 168 eurus.

2016 metų rugsėjį, atlikusi „Vilniaus energijos“ reguliuojamos veiklos auditą, Kainų komisija paskelbė, kad bendrovė 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio, kuris turi būti grąžintas šilumos vartotojams.

Konkurencijos taryba abiem bendrovėms skyrė 10 proc. jų pardavimų vertės baudas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)