Seimui ketvirtadienį priėmus įstatymų paketą, skirtą amortizuoti drastišką energijos išteklių brangimą vartotojams, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius teigia, kad galutinės dujų kainos dabar didės beveik keturis kartus mažiau nei nepriėmus teisės aktų.

„Šiandien priimti teisės aktai, įstatymai, kurie leidžia šiek tiek suvienodinti arba sustabdyti drastišką kainų augimą, leis, preliminariais skaičiavimais, gamtinių dujų tarifus padidinti pirmai vartotojų grupei, kurie dujas naudoja maistui ruošti, apie 29 proc., antrai vartotojų grupei, kurie šildosi namus, – apie 34 proc.“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo R. Pocius.

„Tai yra beveik keturiskart mažesnis augimas negu būtų, jeigu nebūtų šitų įstatymų šiandien patvirtinta“, – pridūrė jis.

Pasak jo, nepriėmus įstatymų pataisų, pirmai vartotojų grupei dujos brangtų dukart – 98 proc., o antrai vartotojų grupei – beveik 1,4 karto, palyginti su dabar galiojančiu tarifu.

VERT skaičiuoja, kad maistui gaminti 4,5 kub. metro dujų sudeginantis namų ūkis per mėnesį mokėtų 0,82 euro daugiau nei dabar, tuo metu būstą šildymui suvartojantis vidutiniškai 107,4 kub. metro dujų – 15 eurų daugiau.

Anksčiau skelbta, kad priėmus teisės aktus dujų kaina virykles turintiems žmonėms kils mažiau – apie 20 proc. (nepriėmus pataisų ji didėtų 51 proc.), o dujomis šildantiems namus – apie 30 proc. (83 proc.).

Elektros kainos augimą sumažins ir reguliuotojo sprendimai

Siekiant sušvelninti elektros brangimą gyventojams, nustatytos mažesnės kainos dedamosios už infrastruktūros paslaugas. Tai paveiks ir reguliuojamų, ir nereguliuojamų vartotojų sąskaitas.

„Bent jau preliminariai kol kas modeliuojama, kad vidutiniškai standartinio plano vartotojams elektros kaina galėtų pabrangti apie 10 proc. nuo sausio. Tai yra tiems, kurie nebūtų pasirinkę nepriklausomo tiekėjo“, – sakė R. Pocius.

Preliminariais VERT skaičiavimais, standartinis vienos laiko zonos tarifas didės nuo 15,246 iki apie 16,421 cento už kilovatvalandę (su PVM), o mėnesio sąskaita namų ūkiui, suvartojančiam 100 kWh, išaugs 1,17 euro.

Kaip skelbta, mažėja perdavimo, skirstymo, sisteminių paslaugų, viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos. Reguliuojama tarifo dalis sudaro apie pusę galutinio tarifo.

„Visos reguliuojamos dalys pakankamai ženkliai mažėja ir mūsų sprendimais vartotojai kitais metais sutaupytų šiek tiek daugiau negu 30 mln. eurų. Ir būtent ta reguliuojama dalis leidžia sušvelninti elektros energijos kainų augimą“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Anksčiau vertinta, kad reguliuojamiems elektros vartotojams elektra nuo kitų metų gali brangti labiau – apie 20 proc.

Elektros kainų augimą mažins ir tai, kad pusmečiui Seimas atidėjo terminą maždaug 480 tūkst. vartotojų pasirinkti nepriklausomą tiekėją, dėl kurio jie dar neapsisprendė ir tai turėjo padaryti iki gruodžio vidurio.

R. Pocius aiškino, kad tai leidžia išvengti situacijos, kai privalėję, bet nepasirinkę nepriklausomo tiekėjo gyventojai būtų priversti nuo kitų metų mokėti už brangesnį vadinamąjį garantinį tiekimą.

„Jiems būtų elektra tiekiama taip vadinama garantinio tiekimo kaina, kuri nebūtų reguliuojama ir jos augimas tikrai nebūtų 10 proc.: pats principas yra tas, kad garantinis tiekimas vykdomas atsižvelgiant į biržos kainą su 25 proc. antkainiu. O biržose kainos šiandien tikrai yra pakankamai didelės – virš 100 eurų už megavatvalandę“, – kalbėjo VERT vadovas.

Nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinko iš viso daugiau kaip milijonas buitinių vartotojų.

R. Pocius: reaguojama į nestandartinę situaciją

Komentuodamas, ar normalu, kad į kainų augimą reaguojama priimant įstatymus ir ar nereikės koreguoti teisės aktų, jeigu vėl kada nors kainos siektų naujas aukštumas, R. Pocius teigė, kad šių metų padėtis rinkose yra netipiška.

Renatas Pocius

„Tai nėra standartinė situacija, kad kainos augtų dešimt kartų per pusmetį, turbūt energetikos sektoriuje nėra buvę tokių dalykų ir išties ne tik Lietuvoje mes turime tokią situaciją, bet lygiai taip pat ir daugelis Europos Sąjungos šalių sprendžia šitą klausimą vyriausybių lygiu. Aišku, mes Lietuvoje turime įtraukti reguliavimo instituciją (tai yra, VERT – BNS), kadangi dar kol kas reguliuojame tarifus buitiniams vartotojams“, – sakė tarybos pirmininkas.

Remiantis priimtais įstatymais, dujų kainų augimas vartotojams bus išdėstytas iki penkerių metų. Tam valstybės kontroliuojamos „Ignitis grupės“ antrinė bendrovė „Ignitis“ turės skolintis dešimtis milijonų eurų.

„Žiūrint finansine prasme, vartotojai – jeigu skolinimasis nėra brangesnis nei infliacija – neturėtų nukentėti“, – argumentavo R. Pocius.

Šilumos gamintojams leista didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo. Šiuo metu per biržą jie privalo įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio.

Šildymo kainų augimą, be kita ko, bus bandoma stabdyti griežtinant daugiabučių administratorių priežiūrą.

VERT pirmininko teigimu, šildymo kainų pikas gali būti pasiektas gruodį-sausį, kai jose atsispindės gamtinių dujų kainos, nes taryba šilumos kainas nustato su dviejų mėnesių vėlavimu.

„Greičiausiai gruodis, sausis – tie šaltieji mėnesiai, kuomet jau tas dujų brangimas toms įmonėms, kurios vartoja gamtines dujas, turėtų atsispindėti tarife“, – sakė R. Pocius.

Didelis centralizuotos šilumos brangimas patiriamas Vilniuje, kuriame nemaža dalis šilumos vis dar gaminama iš dujų.

Galutinės dujų kainos gyventojams ir elektros tarifai reguliuojamiems vartotojams bus patvirtinti iki lapkričio pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)