„Galvoju, kad su Europos Komisijos pagalba ir turint geros valios mes galime vis dėlto rasti tuos sprendimus ir efektyviai užkardyti elektros iš Baltarusijos patekimą į kontinentinės Europos rinką. Šiandien visi suprantame, kad ši elektrinė yra didelis pavojaus židinys ne tiktai Lietuvai, ne tiktai Latvijai, bet visam regionui“, – bendroje spaudos konferencijoje su Vilniuje viešinčiu Estijos prezidentu Alaru Karisu sakė Gitanas Nausėda.

Lietuvos vadovas priminė, kad Europos Vadovų Taryba dar pernai įpareigojo Komisiją ieškoti sprendimų, kaip techniškai nepirkti elektros iš Astravo AE.

„Turime pasirūpinti, kad būtume vieningi tarp savo bendraminčių ir tarp savo partnerių. Šiuo metu mums reikia padaryti tuo pačiu metu ir nedaug, ir labai daug, tai yra, pirmiausia pasiekti Baltijos šalių kompromisą dėl elektros energijos prekybos su trečiosiomis šalimis“, – sakė G. Nausėda, atsakydamas į klausimą, ar Lietuva pasiruošusi energetinei krizei ar atvejui, jeigu Rusija priimtų atsakomąsias priemones.

Šalies vadovas, be kita ko, pabrėžė, kad Lietuvoje jau parengti sprendimai amortizuoti energijos kainų šuolį rinkose.

„Energetinės krizės mes nelaukiame. Lietuva priima visus sprendimus, kurie yra būtini, kad būtų sušvelnintas tiek elektros energijos ir apskritai energijos išteklių brangimo veiksnys, ir kad mes ateityje turėtume labai aiškią strategiją, kaip valdyti štai tokio pobūdžio energijos išteklių kainų svyravimus, kad namų ūkių, vartotojų, mūsų žmonių interesai būtų apsaugoti maksimaliai“, – kalbėjo prezidentas.

Lietuvai siekiant riboti Astravo AE elektros patekimą į Baltijos šalių rinką, bendrovė „Litgrid“ rugsėjo viduryje sumažino maksimalų elektros perdavimo pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis. Todėl Latvija su Rusija dabar gali prekiauti tik tiek, kiek leidžia jų linijų pralaidumas.

Iki rugsėjo 15-osios Latvija prekiavo su Rusija pagal Lietuvos nepatvirtintą metodiką, leidusią vertinti Baltarusijos-Lietuvos jungties maksimalų perdavimo pralaidumą.

Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad per Latviją į Lietuvą patekdavo Astravo AE elektra ir dėl to buvo pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigė, kad prekiavo tik rusiška elektra.

Lietuva komercinį elektros importą iš Baltarusijos nutraukė nuo pernai lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)