Ankstesnis benzino kainų deglinėse rekordas, pasiektas 2012 metų balandį, buvo sumuštas sekmadienį, smarkiai išaugusių pasaulinių naftos kainos fone, kurios šiuo metu siekia apie 86 JAV dolerius už barelį.

Dyzelinio kuro kaina Didžiojoje Britanijoje – 146,5 penso už litrą – taip pat artėja prie 2012 metais pasiekto rekordo.

„Tai tikrai tamsi diena vairuotojams, kurios tikėjomės daugiau nebepamatyti po aukštų 2012 m. balandžio mėnesio kainų“, – teigė organizacijos atstovas Simonas Williamsas.

„Tai pakenks daugelio namų ūkių biudžetams ir, be abejo, turės neigiamų pasekmių visai ekonomikai“, – pridūrė jis.

„Dabar didysis klausimas yra ties kokia riba sustos benzino kainos?“ – klausė S. Williamsas.

Prie degalų kainų augimo šalyje prisidėjo ir veiksniai, nesusiję su naftos kainų kilimu.

Pavyzdžiui, toks veiksnys buvo rugsėjį įgyvendintas perėjimas prie ekologiškesnio E10 rūšies benzino, bei mažmenininkų nustatyta marža už kiekvieną parduotą litrą, kuri dabar yra didesnė nei buvo iki prasidedant pandemijai.

Nuo rugsėjo 1 dienos bioetanolio kiekis bešviniame benzine padidėjo nuo 5 iki 10 proc., o kadangi etanolis yra brangesnis už benziną, tai reiškia, kad vien dėl šio veiksnio benzinas vairuotojams pabrango maždaug pensu už litrą.

Didžiausias Didžiosios Britanijos vartotojų mokamos kainos elementas yra mokesčiai.

Apskaičiuojant benzino litro kainą, mokesčiams tenka net 57,95 penso. Dėl šios priežasties RAC ir kiti ragina vyriausybę sumažinti PVM benzinui, kad sumažėtų bendra kaina.

Remiantis RAC duomenimis, praėjusiais metais bešvinio benzino kaina sparčiai didėjo, o viena britų šeima standartiškai dabar priversta skirti 15 svarų daugiau degalams.

Benzino kainos sumušė rekordus ir Prancūzijos bei Vokietijos degalinėse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)