Spalio pabaigoje daugiausiai (357 tūkst.) klientų turėjusio nepriklausomo tiekėjo „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovas Deividas Rinkevičius tikslaus žaliąją energiją pasirinkusių vartotojų skaičiaus nenurodė, bet pasakė, kad per pirmus tris 2021 metų ketvirčius žalioji elektra sudarė 50 proc. visos privatiems klientams patiektos elektros.

„Žalioji energija klientui, suvartojančiam 100 kWh per mėnesį, papildomai kainuotų apie 7 centus“, – nurodė jis.

Apie 104 tūkst. klientų turėjusio tiekėjo „Perlas energija“ direktorius Vilius Juraitis sakė, kad pas juos besirenkančiųjų žaliąją energiją dar nėra daug.

„Šiuo metu 1,5 proc. visų mūsų klientų pasirinko gauti žaliąją energiją. Nemanome, kad tai rodo, jog žmonėms ekologija nepakankamai rūpi: tiesiog šiuo metu elektros kainos yra aukštos, vartotojai nerimauja dėl jų augimo, todėl nenori rinktis kad ir nežymiai, bet brangesnės elektros.

Mes kaip atsakingas elektros tiekėjas siekiame edukuoti žmones ir skatiname juos rūpintis mūsų planetos ateitimi, tikime, kad greitai žaliąją energiją tikrai rinksis daugiau vartotojų“, – sakė jis.

Už žaliosios energijos pasirinkimą „Perlas energijoje“ reikia primokėti 0,5 euro per mėnesį.

33 tūkst. klientų turėjusiame „Elektrum Lietuva“ žaliąją energiją rinkosi apie 20 proc. vartotojų.

„Nors mokestis simbolinis, tarp privačių vartotojų šis pasirinkimas dar nėra labai populiarus – šiuo metu kas penktas buitinis „Elektrum“ klientas yra pasirinkę žaliąją elektrą. O tarp verslo įmonių poreikis yra didelis ir jau seniai“, – nurodė įmonės direktorius Martynas Giga.

„Elektrum“ žalioji energija kainuoja 1 eurą per mėnesį.

Tuo metu 31 tūkst. vartotojų turinčiame „Enefit“ žalioji energija papildomai nekainuoja ir yra tiekiama visiems.

„Vien pernai „Enefit“ buitiniams vartotojams pardavė 7139 MWh elektros energijos. Per „Grexel“ sistemą 2020 metams iš lietuviškų žaliosios energijos gamintojų buvo nupirkta 16 kilmės garantijų 7166 MWh kiekiui. Todėl, remiantis pateikiamais skaičiais ir atsižvelgiant į galiojančius įstatymus, galime tvirtinti, kad „Enefit“ savo klientams tiekia tik lietuvišką žaliąją elektros energiją“, – paaiškino įmonės generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

2,5 tūkst. vartotojų turinčiame „Egto energija“ žalioji energija kainuoja 0,5 euro per mėnesį. Jų atstovai konkretaus ją pasirinkusiųjų skaičiaus nenurodė, bet pasakė, kad jis kasdien didėja.

Tuo metu kiti du nepriklausomi tiekėjai „Birštono elektra“ (622 klientai) ir „Vilniaus elektra“ (2,2 tūkst.) žaliosios energijos nesiūlo.

Kas tai

Kaip aiškino M. Giga, žaliąja energija vadinama visa elektros energija, kuri yra pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip saulė, hidro, biomasė, vėjas ir t. t.

„Ji kainuoja šiek tiek brangiau nei paprasta elektra, jos kaina priklauso nuo sertifikatų kainos, kuri svyruoja priklausomai nuo situacijos rinkoje.

Mes tikslingai išskiriame papildomą mokestį kaip atskirą ir neslepiame jo po tarifu, kad vartotojai aiškiai matytų jį ir galėtų priimti pamatuotą sprendimą. Tie, kam vertybiškai svarbūs tvarumo klausimai, renkasi mokėti papildomu euru daugiau“, – sakė jis.

„Elektrum“ direktorius aiškino, kad klientui pasirinkus iš jų pirkti žaliąją energiją, jie, kaip ir kiti elektros tiekėjai, perduoda šią informaciją į europinę energijos sertifikatų sistemą EECS (angl. European Energy Certificate System).

„Joje kaupiama ir sisteminama informacija apie elektros energijos šaltinį ir jos gamybos būdą, išduodami tai patvirtinantys sertifikatai, kurie yra unikaliai atpažįstami ir perleidžiami, todėl jais galima prekiauti. Lietuvoje šią sistemą administruoja „Litgrid“, būtent šios sistemos pagalba „Litgrid“ užtikrina ir garantuoja, kad konkrečiam gyventojui tiekiama elektros energija bus pagaminta iš atsinaujinančių elektros energijos šaltinių.

„Latvenergo“, kurios dalimi esame, yra vienas žaliausių elektros gamintojų Europoje – net 60 proc. grupės pagaminamos elektros yra iš atsinaujinančių elektros šaltinių. Tad mes, kaip visa energetikos grupė, svariai prisidedame prie to, kad gyventojai ir verslas turėtų žaliąjį pasirinkimą. Tikime žaliąja energetika, todėl ir skatiname gyventojus ir įmones apsirūpinti žalia energija siūlydami vietinius žaliosios elektros sprendimus – saulės elektrines ir saulės parkus. Ypatingai dabar, kai elektros kainos yra rekordinėse aukštumose, kviečiame gyventojus tapti gaminančiais vartotojais. Ateityje numatome dar labiau plėsti savo žaliosios gamybos pajėgumus“, – sakė M. Giga.

Savo ruožtu V. Koryzna pabrėžė, kad „Enefit“ yra vienintelis nepriklausomas tiekėjas Lietuvoje, savo klientams siūlantis vien tik lietuvišką žaliąją elektros energiją, pagamintą iš vėjo, saulės, vandens.

„Kiekvienam savo klientui, kuris su mumis turi elektros energijos tiekimą ilgiau nei 2 mėnesius, pateikiame žaliosios energijos sertifikatą, kuris pažymi bei patvirtina, kad žmogus savo namuose naudoja žaliąją elektros energiją ir ji buvo pagaminta iš atsinaujinančių išteklių ir patiekta į elektros tinklą. Galimybę klientams parduoti tik žaliąją energija užtikrina Lietuvoje galiojantys įstatymai ir teisės aktai, kuriais remiantis mes kaip energijos tiekėjas privalome nupirkti iš atsinaujinančių energijos išteklių gamintojo energijos kilmės garantiją parduotam elektros energijos kiekiui“, – sakė jis.

„Enefit“ atstovas dėstė, kad skirtingai nuo kitų nepriklausomų tiekėjų, jie papildomai neskaičiuoja antkainio už žaliąją elektros energiją, todėl jų buitiniai klientai nepatiria papildomų išlaidų ar mokesčių.

„Tokią kainodarą taikome, nes mes kaip bendrovė esame įsitikinusi, kad sprendžiant klimato kaitos problemas yra svarbus ne tik valstybinio lygmens įsitraukimas, bet ir kiekvieno iš mūsų indėlis. Todėl vykdydami savo veiklą vadovaujamės filosofija, jog gyventojai už tvarumą neturi mokėti brangiau. Ši filosofija glaudžiai susijusi ir su įmonių grupės „Eesti Energia“, kuriai priklauso „Enefit“, praktika.

„Eesti Energia“ ne tik vykdo elektros prekybą, bet yra ir elektros gamintoja, pastaruoju metu intensyviai keičianti savo gamybos pakraipą nuo taršios į atsinaujinančią. Įmonių grupė yra išsikėlusi sau ambicingą tikslą iki 2030 metų pasiekti nulinę CO2 emisiją elektros energiją gaminant tik iš atsinaujinančių išteklių.

Šiuo atveju skaičiuojama, kad vidutiniškai viena šeima per metus sukuria 20 tonų CO2. Todėl kiekvienas „Enefit“ klientas, pasirinkęs žaliąją energiją bei prisijungęs prie kelionės nulinės CO2 emisijos link, ne tik padeda pasiekti „Eesti Energia“ išsikeltą tikslą, bet ir prisideda prie reikšmingų pokyčių globalinio atšilimo stabdymo atžvilgiu, kadangi tokiu sprendimu jis CO2 išskiriamą kiekį sumažina maždaug ketvirtadaliu“, – sakė V. Koryzna.

„Ignitis“ atstovas D. Rinkevičius sakė, kad mato vis augantį vartotojų poreikį ir norą patiems prisidėti prie tvaresnės aplinkos kūrimo ir gamtai draugiškesnių sprendimų.

„Jeigu klientas yra pasirinkęs žaliąją energiją, „Ignitis“ jam suteikia tai liudijančius sertifikatus. Svarbu pažymėti, kad tokiu atveju 100 proc. klientui suteiktos elektros energijos bus padengta vadinamosiomis kilmės garantijomis – dokumentais, įrodančiais, jog faktiškai suvartota elektros energija buvo pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Tiek iš atsinaujinančių, tiek iš kitų šaltinių gauna elektros energija keliauja į vieną tinklą, todėl jame atskirti žaliąją energiją nuo ne žalios yra neįmanoma. Dėl šios priežasties ir egzistuoja minėtosios elektros kilmės garantijos, kurias įsigijus galima teigti, jog iš bendro elektros energijos tinklo yra pasiimta žalioji energija. Tiekėjams elektros rinkoje įsigijus kilmės garantijas, šios lėšos keliauja žaliosios energijos projektų vystymui ir tokiu būdu skatina atsinaujinančios energetikos plėtrą“, – nurodė jis.

Savo ruožtu V. Juraitis taip pat pabrėžė, kad žalioji elektros energija iki vartotojų atkeliauja tais pačiais, kaip ir įprasta elektra, tinklais.

„Mūsų klientų pasirinkimas vartoti žaliąją elektros energiją įpareigoja mus jos iš gamintojų įsigyti ne mažiau. O tai, kad elektra, kurią tiekiame į skirstymo tinklą, pagaminta iš atsinaujinančių energijos šaltinių, įrodo kilmės garantija. Šiuos pažymėjimus Lietuvoje administruoja elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, tad tiekėjai, turintys šį pažymėjimą, įrodo, kad žaliąją energiją pasirinkusiems klientams būtent ją ir tiekia“, – sakė „Perlo energijos“ direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)