„Priimdama šį sprendimą, Aplinkos ministerija pademonstravo, kad Žemės gelmių įstatymo nuostatos jai negalioja. Sprendimą vertiname neigiamai – tai piktnaudžiavimas valdžios galiomis. Sprendimas bus skundžiamas“, – rašoma BNS atsiųstame „Minijos naftos“ komentare.

Į klausimą, ar mato kitų galimybių naftos žvalgybai ar gavybai Lietuvoje, bendrovė atsakė, jog „esant tokiam ministerijos požiūriui, kitos galimybės naftos žvalgybai/gavybai šioje valstybėje yra labai menkos“.

Pasak ministerijos, jos sprendimą lėmė siekis gaminti energiją iš atsinaujinančių išteklių, Kintų bendruomenės pasipriešinimas bei tai, kad beveik visą prašomą plotą sudaro turizmui skirtos ir saugomos teritorijos: Nemuno deltos regioninis parkas su Ventės kraštovaizdžio ir Kniaupo botaniniu draustiniu), Kuršių marių biosferos poligonas, Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ paukščių ir buveinių apsaugos plotai.

Be to, šiame plote yra kultūros vertybių, o rugsėjį priimtas Bendrasis planas šioje teritorijoje numato vystyti turizmą.

„(Lietuvoje – BNS) naftos gavyba per 20 metų metų susitraukė apie 10 kartų: vien tai rodo blėstančią šios veiklos perspektyvą (...) Aplinkos ministerija savo ruožtu neskatina angliavandenilių gavybos ir jėgas nukreipia atsinaujinančios energetikos plėtrai skatinti“, – BNS komentavo aplinkos ministro patarėjas Marijus Gailius.

Lietuvoje vis dar naudojami apie 36 naftos gręžiniai trylikoje telkinių – daugiausia Gargždų, Šilutės rajonuose, taip pat Girkaliuose šalia Palangos. Naftos gavybos apimtys kasmet mažėja: pernai išgauta 38 tūkst. kub. metrų – 21 proc. mažiau nei 2019 metais.

„Minijos nafta“ skelbia naudojanti aštuonis naftos telkinius Klaipėdos bei Šilutės rajonuose – Vilkyčių, Šiūparių, Pietų Šiūparių, Dieglių, Pocių, Sakučių, Kiškių ir Agluonėnų, o nafta išgaunama iš 15-kos gręžinių.

„Minijos nafta“ BNS teigė, kad per devynis šių metų mėnesius išgavo 45,1 tūkst. barelių naftos, pernai per tą patį laiką kiek daugiau – 50,6 tūkst. barelių.

Bendrovė be konkurso gauti leidimą naftos gavybai Kintuose siekia nuo 2003-ųjų.

„Minijos naftą“ valdo Lenkijos naftos koncerno „Lotos Petrobaltic“ antrinė bendrovė „Lotos Geonafta“ ir Danijos įmonė „Odin Energi“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)