„Kepimo aliejus bulvytėms skrudinti bus pakartotinai panaudotas kaip žaliava dyzelinui iš atsinaujinančių žaliavų gaminti, kuris padės mažinti transporto išmetamus teršalų kiekius. Taip galime suteikti Suomijos ir Baltijos šalių vartotojams galimybę prisidėti prie atsakingesnių kasdienių sprendimų“, – pranešime spaudai teigia „Neste“ tvarių partnerysčių komandos vadovė Heidi Peltonen.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Lietuvos namų ūkiai kasmet išmeta daugiau kaip 50 tūkst. tonų maisto. Panaudotas aliejus taip pat dažnai patenka tarp maisto atliekų.

Maisto pramonės, restoranų ir namų ūkių panaudotas kepimo aliejus yra laikomas atlieka, nes dėl maisto higienos priežasčių toks aliejus nebėra tinkamas vartoti žmonėms. Jei jis tinkamai neutilizuojamas, tokios aliejaus atliekos užkemša vamzdynus, gali užteršti gruntinius vandenis.

„Mūsų restoranai Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje kasmet sukaupia iki 420 tonų panaudoto kepimo aliejaus, kuris surenkamas ir transportuojamas kuo ekologiškiau. „Neste“ tokį kepimo aliejų ir kitas atsinaujinančias atliekas bei žaliavų likučius naudoja dyzelinui iš atsinaujinančių žaliavų gaminti“, – sako „Hesburger” tarptautinės plėtros ir rinkodaros direktorė Ieva Salmela.

Pasak jos, šį dyzeliną naudos ir bendrovės sunkvežimiai, kasmet nuvažiuojantys apie 680 tūkst. kilometrų. Kadangi panaudotą kepimo aliejų surenka tie patys sunkvežimiai, pristatantys prekes į restoranus, jie nenuvažiuos papildomų kilometrų.

Toks sprendimas leis bendrovės transportui į aplinką išmesti iki 90 proc. mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, lyginant su tradicinio dyzelino, pagaminto iš iškastinio kuro, naudojimu.

Pirmą šių metų pusmetį įvairios atliekos ir likučiai, tarp kurių gyvūninės kilmės riebalų atliekos, panaudotas kepimo aliejus, taip pat įvairios augalinio aliejaus perdirbimo atliekos, sudarė daugiau 92 proc. visų „Neste“ naudojamų atsinaujinančių žaliavų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)