Tarp rinkos senbuvių didžiausia ir penai metais pelningiausia įmonė yra rinkos senbuvė UAB „Ignitis“, pernai metais pasiekusi 506 mln. Eur apyvartą ir uždirbusi 42 mln. pelno. Toliau sąraše rikiuojasi UAB „Enefit“, su 63 mln. Eur apyvarta ir 3,5 mln. eurų pelnu. Trečia pagal dydį – UAB „Elektrum Lietuva“, pernai metais pasiekusi 60 mln. Eur apyvartą ir uždirbusi 77 tūkst. Eur pelno.

Viena seniausiai veikiančių įmonių šiame sąraše – UAB „Kauno termofikacijos elektrinė“ – pernai fiksavo 33 proc. mažėjančias pajamas, taip pat patyrė 367 tūkst. Eur veiklos nuostolį.

UAB „Inregnum“ pernai deklaravo kelis kartus augusias pajamas – iki 663 tūkst. Eur, bet patyrė 73 tūkst. Eur nuostolį.

Likusios keturios bendrovės – „Perlas energija“, „Vilniaus elektra“, „EGTO energija“ buvo įkurtos pernai metais ir pateikė savo deklaracijas už nepilnus finansinius metus, o „Birštono elektra“ neteikia apie savo jokios informacijos – nei finansinės, nei veiklos rodiklių.

Pasak „Scorify“ verslo sprendimų vadovės Jurgos Tamašauskaitės, gyventojams priimant sprendimą dėl elektros energijos tiekėjo, būtina pasidomėti ne tiktai įmonės siūlomos paslaugos kaina, bet taip pat ir įsitikinti įmonės patikimumu ir galimybėmis užtikrinti nenutrūkstamą paslaugos teikimą – todėl verta pasidomėti įmonės finansiniais rezultatais, darbuotojų skaičiumi ar jų atlyginimais. Šie duomenys gali suteikti įžvalgų apie įmonių patikimumą, ar jos galės užtikrinti paslaugos tiekimą ilgą laiką ir pan.“.

Daugiausiai darbuotojų tarp elektros tiekėjų dirba UAB „Ignitis“ – 326. 71 darbuotojas yra įdarbinti „Elektrum Lietuva“, 40 dirba įmonėje „Enefit“, 17 – Kauno termofikacinėje elektrinėje. Pas likusius tiekėjus dirba mažiau nei po 10 darbuotojų.

Didžiausią darbo užmokestį (bruto) moka „Kauno termofikacinė elektrinė“ – šiuo metu jis siekia 4790 Eur ir per metus išaugo 70 proc. Antri – „Perlas energija“ su 4420 Eur vidutiniu atlyginimu. Tarp mažiau nei 10 darbuotojų įdarbinančių įmonių mažiausią darbo užmokestį moka UAB „Vilniaus elektra“ – 331 Eur, „EGTO energija“ – 845 Eur. Visi kiti paslaugos tiekėjai moka didesnį nei 2000 Eur darbo užmokestį.


Liberalizuojant Lietuvos elektros energijos tiekimo rinką, Lietuvos gyventojai turėtų pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Antrasis etapas turėjo baigtis iki šių metų gruodžio vidurio, kai tiekėją turėjo pasirinkti 778 tūkst. gyventojų. Šiuo metu Seime yra svarstoma pataisa siekianti nukelti antrąjį elektros liberalizavimo etapą iki kitų metų liepos mėn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)